Kantasolurekisteri

Kantasoluluovuttajien päivää vietetään 16.9. – Joka viidennelle potilaalle ei löydy täydellistä luovuttajaa

Kantasolusiirtoa käytetään esimerkiksi leukemiaan sairastuneen potilaan viimeisenä mahdollisuutena parantua. Korkeintaan 25 prosentille kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy kudostyypiltään täysin sopiva, terve luovuttaja lähisukulaisista. Loput kolme neljännestä tarvitsevat tuntemattoman rekisteriluovuttajan apua.

Auttamisen merkitys konkretisoitui kantasoluluovuttajalle

Turkulainen Jussi Tuimala on kokenut niin avun antamista kuin avun saamista rooleissa, joihin harva pääsee – tai joutuu. Ensin hän luovutti kantasolujaan tuntemattomalle potilaalle, minkä jälkeen syöpä kohtasikin omaa perhettä. ”Mikään ei ole itsestään selvää, ja jonakin päivänä joku tuntematon saattaa auttaa juuri sinua tai läheistäsi”.

Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen rekisteriin liittyvistä: "He ovat sankareita"

Kantasolurekisteriin kuuluu Suomessa yli 55 tuhatta ja maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa jäsentä. Silti kaikille kantasolusiirtoja tarvitseville potilaille ei löydy täydellistä tai edes osittain sopivaa luovuttajaa, joten uusia jäseniä tarvitaan lisää. Hengenpelastajat-podcastissa haastateltavana Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen.

Pelissä koko elämä

Tuntemattomalta saatu kantasolusiirre pelasti Mikko Mäkisen hengen.

Tutustu Veripalvelun vuosikertomukseen 2022

Viime vuoden vuosikertomuksesta löydät Veripalvelun tunnusluvut ja tilastot sekä katsaukset viime vuoden tärkeimpiin muutoksiin ja tapahtumiin. Vuosikertomuksessa on esitelty myös strategiamme sekä henkilöstöä ja taloutta koskevat tiedot.

Tyttö, joka pelastui

Helmi Gök selvisi leukemiasta tuntemattomalta saadun kantasolusiirteen avulla.

Kaikille potilaille ei löydy sopivaa kantasoluluovuttajaa – suomalaisia tarvitaan rekisteriin lisää

Maailmanlaajuista kantasoluluovuttajien päivää vietetään 17.9. Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona muun muassa leukemiassa, eli verisyövässä. Suomessa tehdään vuosittain noin 100 kantasolusiirtoa, ja potilaista noin kolmasosa saa Suomen Kantasolurekisterin luovuttajalta kerätyn siirteen. Kaikille potilaille ei kuitenkaan löydy sopivaa luovuttajaa.

Lentolippu elämään

Tuntemattomalta saatu kantasolusiirre oli leukemiaan sairastuneelle Antti Illikaiselle ainoa keino parantua.

Matti Korhonen kantasolurekisterien yhteistyöjärjestön WMDA:n johtokuntaan

Veripalvelun solupalvelujen ylilääkäri Matti Korhonen on valittu World Marrow Donor Associationin (WMDA) johtokuntaan kaudeksi 2022-2023. Samalla Korhonen ottaa vastuulleen WMDA:n jäsenten rekisterien tiedonsiirtoa kehittävän työryhmän amerikkalaisen työparinsa Mike McCulloghin kanssa.

Pitkä matka kantasolusiirtoon

Kuhmolainen Kirsi Kilponen ehti sairastella ja käydä useamman kerran lääkärissä, ennen kuin työterveyshoitaja huolestui ja lähetti perusteellisiin tutkimuksiin Kajaaniin. Niissä paljastui leukemia. Apu löytyi tuntemattomalta saaduista kantasoluista.