Veripalvelu on aloittanut projektin, jonka tarkoituksena on hyödyntää käyttämättä jääneitä istukkaverivalmisteita lääketieteellisessä tutkimuksessa. Noin tuhat istukkaverta luovuttanutta äitiä ja heidän lastaan saavat elokuussa Veripalvelulta kirjeen, jossa heiltä pyydetään lupaa luovutetun istukkaveren siirtämiseksi Veripalvelun biopankkiin.
Minna Mäki (FT) on nimitetty Veripalvelun tutkimuksesta, tuotekehityksestä ja uusista palveluista vastaavaksi johtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään 22.5.2023.
Viime vuoden vuosikertomuksesta löydät Veripalvelun tunnusluvut ja tilastot sekä katsaukset viime vuoden tärkeimpiin muutoksiin ja tapahtumiin. Vuosikertomuksessa on esitelty myös strategiamme sekä henkilöstöä ja taloutta koskevat tiedot.
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on antanut pronssisen H.R.Nevanlinna-mitalin professori Kimmo Porkalle tunnustuksena hänen ansioistaan Hematologisen biopankin perustajana ja pitkäaikaisena vastuuhenkilönä.
Veripalvelun tutkimusrahaston vuoden 2023 apurahojen haku tutkijoille aukeaa 6.2.2023. Apurahojen tavoitteena on tukea tutkimusta, joka liittyy Veripalvelun nykyisiin ja tuleviin valmisteisiin ja palveluihin. Hakuaika on 6.2.–31.3.2023.
Suomessa toteutettava FinnGen-geenitutkimus on paljastanut runsaasti aiemmin tuntemattomia perinnöllisiä riskitekijöitä monille vakaville sairauksille. Myös Veripalvelun biopankki ja tutkijat ovat mukana tutkimuksessa, jonka tulokset haastavat myös biologian oppitunneilta tutut periytymisen mallit.
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun toiminnan alkamisesta tulee vuonna 2023 kuluneeksi 75 vuotta. Verta alettiin kerätä Suomessa järjestelmällisesti sotavuosina. Sotien jälkeen 1948 perustettu Veripalvelu on huolehtinut koko maan verihuollosta vuosikymmenten ajan vapaaehtoisten luovuttajien kanssa, potilaiden parhaaksi.
Verivalmisteita käyttävien terveydenhuollon ammattilaisten luottamus Veripalvelun tuotteisiin ja palveluihin sekä kykyyn huolehtia verivalmistehuollosta myös poikkeusaikana on pysynyt erinomaisella tasolla.
Elin- ja kantasolusiirroissa potilaan ja luovuttajan välinen kudosten immunologinen sopivuus on tärkeää siirron onnistumisen kannalta. Tiira Johanssonin väitöskirjatutkimuksessa on kehitetty uusia laboratoriomenetelmiä kudostyypitysten ja syövän hoidon tutkimuksen tueksi.
Soluterapiat sekä verisolujen ja kantasolusiirtojen tutkimus saivat rahoitusta, kun Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu jakoi tutkimusrahastonsa vuoden 2022 apurahat.
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu aloittaa yhteistyössä ensihoitolääkärien kanssa tutkimuksen kokoverivalmisteen käytöstä ensihoidon tukena. Tutkimuksessa selvitetään kokoverivalmisteen toimivuutta ja turvallisuutta akuuteissa ensihoidon tilanteissa.