Verenluovutus

Tutustu Veripalvelun vuosikertomukseen 2023

Miten Suomen verihuolto toimi vuonna 2023? Tuoreesta Veripalvelun vuosikertomuksesta löydät tunnusluvut ja tilastot sekä katsaukset viime vuoden tärkeimpiin muutoksiin ja tapahtumiin.

Veripalvelu aloittaa hepatiitti E -viruksen testaamisen verenluovuttajista

Veripalvelu on aloittanut hepatiitti E -viruksen testaamisen verenluovuttajista, sillä hepatiitti E -tartunnat ovat lisääntyneet maassamme alkuvuoden aikana. Suomessa ei ole raportoitu yhtään verensiirtojen välityksellä tarttunutta hepatiitti E -tapausta, mutta hepatiitti E testataan nyt kuitenkin verenluovuttajista verivalmisteiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Verenluovuttajia tarvitaan ennen ja jälkeen pääsiäisen

Pääsiäistä edeltävinä päivinä ja heti sen jälkeen on tärkeää, että riittävän moni luovuttaja ojentaa kätensä. Veripalvelun toimipisteet ovat suljettuna pitkäperjantaina 29.3. mutta avoinna toisena pääsiäispäivänä, maanantaina 1.4.

Verenluovutuksessa tällä hetkellä liian hiljaista

Verenluovutuspisteet ovat avoinna normaalisti myös 12.–16.2.2024, jolloin Suomessa on ilmoitettu useita työtaistelutoimia. Potilaat tarvitsevat noin 700 verenluovuttajan apua joka arkipäivä.

Plasmankeräys alkoi Veripalvelussa

Veripalvelussa voi vuosien tauon jälkeen jälleen luovuttaa plasmaa. Plasmasta erotellaan tärkeitä raaka-aineita lääkevalmistukseen, ja plasmaperäisille lääkkeille on kasvava tarve Euroopassa.

Verenluovutus muutti Vantaalle – tavoitteena saada lisää uusia luovuttajia

Verenluovuttajat pääsevät ojentamaan kätensä 15.1.2024 alkaen Veripalvelun uudessa toimipisteessä Vantaalla, kauppakeskus Jumbo-Flamingossa. Uuden, pysyvän sijainnin myötä Veripalvelu pyrkii olemalla läsnä siellä, missä ihmiset liikkuvat sekä samalla laajentamaan luovuttajakuntaa.