Verenluovuttajan terveyskysely

Ennen jokaista verenluovutusta täytetään sähköinen terveyskysely. Kyselyllä ja hoitajan haastattelulla varmistamme, että luovutus on turvallista sinulle ja potilaille. Voit täyttää kyselyn luovutuspäivänä tai päivää ennen luovutusta.

Verenluovuttaja täyttämässä terveyskyselyä kännykällä.

Terveyskyselyn täyttämisestä

  • Täytä terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.
  • Terveyskyselyn voi täyttää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
  • Terveyskysely alkaa tunnistetiedoillasi: nimellä ja henkilötunnuksella. Henkilötunnusta tarvitaan, jotta kyselyn tiedot voidaan yhdistää luovutukseesi. Et tarvitse terveyskyselyä varten esimerkiksi pankkitunnuksia tai muuta kirjautumista.
  • Terveyskysely on täysin tietoturvallinen.

Tarvittaessa voit täyttää kyselyn myös verenluovutuspisteellä. Jos tarvitset apua terveyskyselyn täyttämisessä tai sinulla on kysyttävää luovutusedellytyksistä, voit soittaa maksuttomaan luovuttajainfoon: puh. 0800 0 5801, ma-pe klo 8–17.

Varaa aika verenluovutukseen

Terveyskyselyn tietoturva

Terveyskyselylomakkeelle täyttämäsi tiedot ovat turvassa. Kun lähetät tiedot eteenpäin, ne siirtyvät salatun tietoliikenneyhteyden avulla Veripalvelun järjestelmään odottamaan tulevaa luovutuskäyntiä. Samalla tiedot tyhjentyvät lomakkeelta automaattisesti. Veripalvelulain mukaan säilytämme terveyskyselyn tiedot Veripalvelun omassa tietojärjestelmässä 15 vuoden ajan verenluovutuksen jälkeen. Lisätietoja verenluovuttajarekisterin tietosuojaselosteesta.

Jos et pääsekään luovutukseen samana tai seuraavana päivänä terveyskyselyn täyttämisestä, terveyskyselytiedot poistuvat automaattisesti terveyskyselyiden välivarastosta Veripalvelun järjestelmässä. Silloin ne eivät tallennu Veripalvelun tietojärjestelmään. Täytä lomake uudestaan, kun pääset taas luovuttamaan.

Mikäli lomakkeen täyttäminen jää jostakin syystä kesken, lomake sulkeutuu ja täytetyt tiedot häviävät automaattisesti 15 minuutin kuluttua. Tässä tapauksessa lomakkeelle jo täytetyt tiedot eivät siirry odottamaan Veripalvelun järjestelmään.

Sähköisen terveyskyselyn lomake on teknisiltä ratkaisuiltaan tietoturvallinen ja perustuu kyberturvallisuusyhtiö Deltagonin teknologiaan. Ulkopuolinen tietoturvayhtiö on tietoturva-auditoinut lomakkeen ja sen teknisen ympäristön keväällä 2020. Terveyskyselylomakkeella ei ole käytössä evästeitä.

Verenluovuttajan välipala ja kuppi kahvia luovutuksen jälkeen.

Näin valmistaudut verenluovutukseen

Verenluovutukseen valmistautuminen ei vaadi paljoa. Syö ja juo tavalliseen tapaan ja täytä terveyskysely viimestään luovutuspaikalla.

Ennen verenluovutusta
Mies verenluovutuksen jälkeen luovutustuolilla. Veripalvelun mieshoitaja hymyilee luovuttajan vieressä.

Tietoa luovutusedellytyksistä

Täältä löydät lisätietoa luovutusedellytyksistä. Voit myös kysyä chatbotilta tai soittaa verenluovuttajien maksuttomaan infonumeroon: puh. 0800 05801 (ma–pe 8–17).

Voinko luovuttaa