Verenluovutusbussi torilla

Verenluovutusbussi – koe uusi luovutuspaikka!

Verenluovutusbussi on linja-auto, jossa voi luovuttaa verta. Bussi tuo verenluovutuksen lähellesi ja tekee siitä helppoa ja kätevää.

Katso, missä bussi kiertää

Huomaathan, että ensimmäinen verenluovutus ei toistaiseksi ole mahdollista Verenluovutusbussissa. Ensikertalaiset voivat kuitenkin tulla tutustumaan luovutusprosessiin sekä antamaan verinäytteen veriryhmämääritystä varten. Varaathan tällöinkin ajan.

 

26.7.2024 11:00 - 17:00

Turvesuonkatu 2, 33400, Tampere

Mikä Verenluovutusbussi

Verenluovutusbussi on linja-auto, jonka sisällä voi luovuttaa verta. Se on suunniteltu verenluovutusta varten, eikä se liiku luovutusten aikana. Bussissa mahtuu kerralla luovuttamaan neljä henkilöä.

Verenluovutusbussi kiertää pääkaupunkiseudulla, noin 50 km säteellä Helsingistä. Sillä järjestetään sekä kaikille avoimia luovutuksia että yksityistilaisuuksia (esim. yrityksissä ja oppilaitoksissa).

Näin bussiluovutus toimii

  1. Varaa aika. 
  2. Saavu bussille varaamasi ajan alkaessa. Bussiin kuljetaan takaovesta.
  3. Hoitaja haastattelee sinut ja verenluovutus tapahtuu samoin kuin muissakin luovutuspaikoissa. Jos et ole luovuttanut aiemmin, hoitaja ottaa sinulta verinäytteet ja kertoo verenluovutuksen kulusta, mutta varsinaista verenluovutusta ei tehdä.
  4. Luovutuksen jälkeen voit jäädä kahvihetkeksi bussiin tai ottaa tarjoamamme eväät mukaan.

Verenluovutusbussi kulkee pääkaupunkiseudulla ja pääsääntöisesti se menee esimerkiksi kauppakeskusten läheisyyteen, jossa on oma pysäköintitila. Useimpiin paikkoihin pääsee hyvin julkisilla ja pysäköintitilaa löytyy läheltä myös luovuttajille. Kaikilla verenluovutuspaikoilla näitä ei kuitenkaan voida varmistaa.

Verenluovutusbussi ei ole esteetön

Verenluovutusbussi ei valitettavasti ole esteetön. Bussin sisään käydään kapeita portaita pitkin ja sisätilat ovat kompaktit. Koska tila ei ole esteetön, ei pyörätuolia käyttävä verenluovuttaja voi luovuttaa bussissa.

Erilliseen verenluovuttajien haastattelutilaan mahtuu ainoastaan luovuttaja ja hoitaja. Mikäli luovuttaja tarvitsee viittomakielen tulkkia, näkövammaisen avustajaa, opaskoiraa tai muuta avustajaa, luovuttaminen ei ole mahdollista bussissa. Tällöin verta voi luovuttaa muissa verenluovutuspisteissä.

Saattajat ja lapset

Tilan vähyyden vuoksi saattajat ja lapset eivät voi tulla mukaan bussiluovutukseen. Jos haluat luovuttaa bussissa kaverin kanssa, varatkaa molemmille oma aika.

Mies luovuttaa verta Verenluovutusbussissa ja juttelee hymyillen Veripalvelun hoitajan kanssa.

Usein kysyttyä Verenluovutusbussista

Miksi bussi liikkuu vain pääkaupunkiseudulla?

Tämä on ensimmäinen laajempi kokeilu verenluovutustoiminnasta bussissa Suomessa. Aloitamme pilotoinnin pääkaupunkiseudulla. Bussi on uusi avaus ja mahdollisuus; muissa Euroopan maissa on saatu hyviä kokemuksia tämän tyyppisestä toiminnasta alueilla, jossa lyhyiden ajomatkojen avulla voidaan tavoittaa verenluovuttajia uudenlaisissa ympäristöissä.

Verenluovutusbussi on lisä Etelä-Suomen liikkuvan Veripalvelun järjestämiin verenluovutustilaisuuksiin. Keräämme kokemuksia vuoden 2024 aikana ja etsimme bussille Suomeen sopivimman toimintamallin.

Miksi Verenluovutusbussissa ei ole ensiluovutusmahdollisuutta?

Verenluovutusbussi on uudenlainen toimintaympäristö ja uutta toimintaa pilotoidaan jo aiemmin verta luovuttaneilla. Ensimmäinen luovutus vie tyypillisesti enemmän aikaa kuin seuraavat, joten pilotoinnin alkuvaiheessa ensiluovutusmahdollisuutta ei ole.

Miten yksityisyys ja tietosuoja on otettu huomioon pienessä tilassa?

Bussiin on rakennettu erilliset haastattelutilat, jotka mahdollistavat yksityisen keskustelun hoitajan kanssa. Lisäksi bussissa tulee taustaääntä kaiuttimista.

Onko Verenluovutusbussissa wc?

Verenluovutusbussissa ei ole yleistä wc:tä. Pyrimme järjestämään bussiluovutukset sijainneissa, joissa on lähettyvillä käytössä wc-tilat (esim. kauppakeskusten läheisyydessä).

Voiko ehdottaa paikkoja, minne Verenluovutusbussi voisi tulla?

Kokeiluvaiheessa testaamme erilaisia luovutuspaikkoja ja tämän perusteella kehitetään bussin kalenteria. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia uusista luovutuspaikoista.

Bussiluovutus sopii erityisen hyvin työpaikoille ja oppilaitoksiin, jos läheltä löytyy riittävän iso ja tasainen pysäköintitila 15 metriä pitkälle Verenluovutusbussille.

Voit ehdottaa paikkoja palautelomakkeen kautta.