Biopankki

Veripalvelu siirtää käyttämättömiä istukkaverivalmisteita biopankkiin tutkimuskäyttöön

Veripalvelu on aloittanut projektin, jonka tarkoituksena on hyödyntää käyttämättä jääneitä istukkaverivalmisteita lääketieteellisessä tutkimuksessa. Noin tuhat istukkaverta luovuttanutta äitiä ja heidän lastaan saavat elokuussa Veripalvelulta kirjeen, jossa heiltä pyydetään lupaa luovutetun istukkaveren siirtämiseksi Veripalvelun biopankkiin.

Verenluovuttajien biopankki mukana uraauurtavassa tutkimuksessa

Suomessa toteutettava FinnGen-geenitutkimus on paljastanut runsaasti aiemmin tuntemattomia perinnöllisiä riskitekijöitä monille vakaville sairauksille. Myös Veripalvelun biopankki ja tutkijat ovat mukana tutkimuksessa, jonka tulokset haastavat myös biologian oppitunneilta tutut periytymisen mallit.

Veripalvelun biopankkiin on liittynyt yli 58 000 henkilöä

Viisivuotisjuhliaan viettävän Veripalvelun biopankin arvokas kokoelma sisältää jo yli 58 000 verenluovuttajan tiedot. Verenluovutuksen yhteydessä kerätyt näytteet luovat pohjan tutkimustyölle, joka keskittyy sairauksien ennaltaehkäisyyn ja tautimekanismien tunnistamiseen.

Koneoppimisesta apua verenluovuttajien hyvinvoinnin turvaamiseen

Riittävän korkea hemoglobiini on tärkeä tekijä verenluovuttajien terveydelle. Uuden tutkimustiedon avulla geenitietoja ja koneoppimista voidaan pian hyödyntää entistä yksilöllisempien luovutusvälien määrittämiseksi.