Mitä verestä valmistetaan

Luovutettua verta ei siirretä potilaille koskaan sellaisenaan, vaan se jaetaan punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Niistä tehdään verivalmisteita potilaiden hoitoon.

Punasolu ja trombosyyttivalmiste sekä jäädytettyä plasmaa rullakossa.

Punasoluvalmisteet

Luovutettuja punasoluja tarvitaan esimerkiksi lonkkaleikkauksissa, sydänleikkauksissa, elinsiirroissa ja muissa suurissa leikkauksissa. Punasoluja tarvitaan myös onnettomuuksien uhrien tai synnyttäneiden äitien hoidossa, jos he ovat menettäneet paljon verta.

Punasoluja annetaan myös potilaille, joilla on vaikea anemia esimerkiksi syövän tai munuaisen vajaatoiminnan vuoksi. Jos anemia on pitkäaikaista, potilas voi saada säännöllisiä punasolusiirtoja.

Verihiutalevalmisteet

Luovutettuja verihiutaleita, eli trombosyyttejä, tarvitaan sekä estämään että hoitamaan verenvuotoja.

Verihiutaleita annetaan esimerkiksi verisyöpäpotilaille, joiden oma luuydin ei tuota verihiutaleita rankkojen syöpähoitojen vuoksi. Niitä voidaan antaa myös leikkauspotilaille ja onnettomuuksien uhreille suurten verenvuotojen yhteydessä.

Koska vain pieni osa verestä koostuu verihiutaleista, yhdeltä kokoverenluovuttajalta saatava verihiutalemäärä ei riitä kokonaiseksi valmisteeksi asti. Jokaiseen potilaalle annettavaan verihiutalevalmisteeseen tarvitaan neljän samaa veriryhmää olevan luovuttajan verihiutaleet.

Plasmalääkkeet

Plasma sisältää useita tärkeitä ainesosia: vasta-aineita, hyytymistekijöitä ja muita valkuaisaineita. Plasmasta voidaan erotella tarpeellisia ainesosia erityyppisiksi lääkkeiksi. Siitä voidaan tiivistää esimerkiksi hyytymistekijöitä, joita käytetään vuototautien, hyytymistekijäpuutosten ja verenvuotojen hoitoon.

Plasmasta eroteltua albumiinia käytetään nestehoidossa esimerkiksi palovamma- ja sokkipotilailla, ja plasman immunoglobuliineista saadaan lääkkeitä vasta-ainepuutospotilaille ja tulehdustautien estoon.

Suomessa luovutetusta verestä eroteltu plasma lähetetään tällä hetkellä Itävaltaan Takedan lääketehtaalle, jossa plasmaa käytetään vaikeiden sairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden valmistuksessa. Suomalaiset sairaalat tilaavat potilashoidossa tarvittavia plasmalääkkeitä Suomessa toimivilta lääkejakelijoilta.

Jääplasmavalmisteita tarvitaan potilaille, jotka ovat menettäneet leikkauksessa tai onnettomuudessa paljon verta. Veripalvelu välittää Euroopassa valmistettuja Octapharman octaplas-valmisteita sairaaloille.

Suomalaisten luovuttajien plasmasta ei valmisteta jääplasmaa.

Valkosoluvalmisteet

Valkosoluja voidaan antaa potilaille, jotka kärsivät valkosolujen vähyydestä. Valkosoluja annetaan esimerkiksi hoitona sellaisiin henkeä uhkaaviin tulehduksiin, joihin antibioottihoito ei tehoa. Valkosoluvalmisteita tehdään vain tilauksesta, ja luovuttajat kutsutaan niitä varten erikseen.

Haluatko auttaa potilaita luovuttamalla verta?

Viuhkamuodostelmassa olevia kirjanmerkkejä, joissa on eri veriryhmiä.

Tietoa veriryhmistä

Lue lisää veriryhmistä, suomalaisten veriryhmäjakaumasta ja veriryhmien periytymisestä.

Lisää veriryhmistä
Näyteputkia laboratorion automaatioradalla.

Mitä verestä tutkitaan

Verta saavan potilaan kannalta on tärkeintä, että verenluovuttaja on terve. Siksi luovuttajan terveyttä tutkitaan sekä terveydentilakyselyn että verinäytteille tehtävien laboratoriotestien avulla.

Verestä tehtävät tutkimukset
Veripalvelun punainen styrox-laatikko henkilön kädessä.

Mitä luovutetulle verelle tapahtuu

Veren matkaan luovuttajalta potilaalle mahtuu monta vaihetta. Lue, mitä tapahtuu ennen kuin verivalmisteet ovat valmiina auttamaan potilaita.

Veren matka
Kaksoset halaamassa toisiaan leikkipuistossa.

Keskosperheen vastalahja

Kaksoset Eero ja Märta painoivat yhteensä alle puolitoista kiloa syntyessään. Ensimmäisten elinkuukausiensa aikana keskoset tarvitsivat verenluovuttajilta saatuja punasoluja.

Lue keskosperheen tarina

Kuuntele Hengenpelastajat-podcast

Milloin naiset tarvitsevat verivalmisteita? Jakson vieraana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka.

Hengenpelastajat-podcastin jakso Spotifyssa, jossa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka kertoo tilanteista, joissa naiset voivat tarvita verivalmisteita.