Uutinen

Tutustu Veripalvelun vuosikertomukseen 2023

Miten Suomen verihuolto toimi vuonna 2023? Tuoreesta Veripalvelun vuosikertomuksesta löydät tunnusluvut ja tilastot sekä katsaukset viime vuoden tärkeimpiin muutoksiin ja tapahtumiin.

Verenluovuttajia tarvitaan ennen ja jälkeen pääsiäisen

Pääsiäistä edeltävinä päivinä ja heti sen jälkeen on tärkeää, että riittävän moni luovuttaja ojentaa kätensä. Veripalvelun toimipisteet ovat suljettuna pitkäperjantaina 29.3. mutta avoinna toisena pääsiäispäivänä, maanantaina 1.4.

Verenluovutuksessa tällä hetkellä liian hiljaista

Verenluovutuspisteet ovat avoinna normaalisti myös 12.–16.2.2024, jolloin Suomessa on ilmoitettu useita työtaistelutoimia. Potilaat tarvitsevat noin 700 verenluovuttajan apua joka arkipäivä.

Plasmankeräys alkoi Veripalvelussa

Veripalvelussa voi vuosien tauon jälkeen jälleen luovuttaa plasmaa. Plasmasta erotellaan tärkeitä raaka-aineita lääkevalmistukseen, ja plasmaperäisille lääkkeille on kasvava tarve Euroopassa.

Jan Koski väittelee CAR T -soluhoidoista

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun projektitutkija, FM Jan Koski väittelee perjantaina 15.12.2023 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa CAR T-soluhoidon tehostamisesta.

Itsenäisyyspäivänä ei voi luovuttaa verta

Veripalvelu on suljettuna itsenäisyyspäivänä 6.12. Arkiviikoille osuvat pyhät lisäävät verenluovuttajien tarvetta muina päivinä, sillä potilaat tarvitsevat verivalmisteita pyhistä riippumatta.

Veripalvelu aloittaa uudestaan plasmankeräyksen

Veripalvelussa voi pian luovuttaa plasmaa, kun plasmafereesi aloitetaan useamman vuoden tauon jälkeen uudestaan. Euroopassa on pulaa plasmaraaka-aineesta, ja plasmasta valmistettavien lääkkeiden käyttö on kasvussa. Plasmaa voi luovuttaa tammikuussa avautuvassa Veripalvelun uudessa Jumbo-Flamingon toimipisteessä.