Tutkijan kädet pitelevät solujen kasvatusalustaa.

Tutkimus

Veripalvelu on monipuolinen tutkimusorganisaatio. Se kehittää ja tutkii nykyisiä ja tulevia valmisteita sekä tuottaa arvokasta tietoa terveydenhuoltoon.

Biopankki

Veripalvelun biopankin tutkimusalueena on terveyden edistäminen sairauksia ennaltaehkäisevien ja tautimekanismeja tunnistavien tutkimuksien avulla. Lisäksi biopankki on erikoistunut verensiirtolääketieteen erityiskysymyksiin.

Biopankki tutkijoille

Veripalvelun tutkimusrahasto

Veripalvelun tutkimusrahasto jakaa apurahoja esimerkiksi lääketieteelliseen sekä tekniikan, hoito-, yhteiskunta- ja terveystaloustieteelliseen tutkimukseen.

Tutustu tutkimusrahastoon

Tieteelliset julkaisut

Veripalvelussa julkaistaan vuosittain kymmeniä tieteellisiä julkaisuja.

Lue julkaisuja
Kumihansikkaisiin puetut kädet pipetoivat biopankkinäytettä.

Verisolututkimus

Potilaille toimitettavat punasolu- ja trombosyyttivalmisteet muodostavat Veripalvelun päätoiminnan, joten niiden tutkimus on luonnollinen osa Veripalvelun tutkimustoimintaa.

Tutkijan käsi asettaa pinseteillä soluampullia rasiaan.

Soluterapiatutkimukset

Soluterapiatutkimuksen painopisteemme on mesenkymaalisen kanta-/stroomasolun biologiassa ja sen kliinisessä käytössä sekä uusissa immunologisissa soluterapioissa.

Kudossopeutuvuustutkimuksiin käytettävää laboratoriolaitteistoa.

Kudossopivuus

Kudossopivuustutkimusten tavoitteena on tutkia ymmärtää niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat kudosten, elinten ja muun biologisen materiaalin siirtojen onnistumiseen.

Ajankohtaista

Salla Markkinen kuvattuna tieteellisen posterin edessä.
26.9.2024
Ammattilaiset

Veripalvelussa tehty jo 70 tieteellistä väitöskirjaa

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistuu jo 70. väitöskirja, kun FM Salla Markkinen väittelee 27.9.2024 munuaissiirtojen kudossopivuuden kehittämisestä genomitutkimuksen avulla. Veripalvelussa…

Veripalvelun työntekijä laboratoriossa.
12.9.2024
Mediatiedote

Verisolujen tuottama vesikkeli auttaa lääketieteellistä tutkimusta

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tuotekehitystiimi on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan eristää verisolujen tuottamia ulkoisia kalvorakkuloita eli vesikkeleitä (extracellular vesicles, EV).…

Kolme verenluovuttajaa ojentaa käsiään ja hymyilee kameralle.
22.5.2024
Biopankki

Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia – apuna tietokonepohjainen seulontamenetelmä

Erilaisia veriryhmiä on paljon enemmän kuin koulun biologian oppikirjoista tutut kahdeksan perusveriryhmää. Väestörakenteen muuttuessa myös luovuttajien tarve on monimuotoistunut. Veripalvelu etsii…

Kaksi miestä istuu verenluovutuksessa ja juttelee Veripalvelun hoitajan kanssa.
11.4.2024
Ammattilaiset

Tutustu Veripalvelun vuosikertomukseen 2023

Miten Suomen verihuolto toimi vuonna 2023? Tuoreesta Veripalvelun vuosikertomuksesta löydät tunnusluvut ja tilastot sekä katsaukset viime vuoden tärkeimpiin muutoksiin ja tapahtumiin.

Laboratoriotyöntekijöitä Veripalvelun Tehtaankadun toimipisteessä 1960-luvulla.

Tutustu Veripalvelun tutkimustoiminnan historiaan!

Tutkimuksen avulla on pystytty merkittävällä tavalla kehittämään hoidoissa käytettäviä valmisteita ja menetelmiä. Veripalvelun tutkimustoiminnan juuret ovat 1950-luvulla.

Lue lisää