Näin valmistaudut verenluovutukseen

Verenluovutus ei vaadi erityistä valmistautumista. Sinun ei tarvitse tietää veriryhmääsi tai käydä verikokeissa etukäteen. Tervetuloa sellaisena kuin olet!

Mies varaamassa aikaa verenluovutukseen kännykällä.

Tulossa ensimmäistä kertaa?

Jos olet tulossa verenluovutukseen ensimmäistä kertaa, voit aloittaa testaamalla, sovitko luovuttajaksi . Sen jälkeen voit varata ajan. Jos tilaa on, otamme mielellämme vastaan myös ilman ajanvarausta.

Ensikertalaisen kannattaa varata verenluovutukseen aikaa noin tunnin verran. Jos mahdollista, tule hyvissä ajoin ennen sulkemisaikaa ja varaa joku muu kuin päivän viimeinen aika, jotta ehdit levätä ja kahvitella rauhassa luovutuksen jälkeen.

Täytä terveyskysely ennen jokaista luovutusta

Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.

Verenluovuttajan terveyskysely pitää täyttää ennen jokaista luovutusta. Terveyskyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla halutaan varmistaa sekä sinun että veren saajan turvallisuus. Vastaa tarkasti ja rehellisesti.

Luovutuspäivänä

Syö ja juo luovutuspäivänä tavalliseen tapaan, mutta vältä raskaita aterioita juuri ennen luovutusta.

Vältä raskasta hikiliikuntaa juuri ennen luovutusta, jotta nestetasapaino luovutukseen tullessasi olisi mahdollisimman kohdillaan.

Ota verenluovutukseen mukaan voimassa oleva henkilötodistus, esimerkiksi ajokortti, passi tai virallinen henkilökortti. Myös mobiiliajokortti ja ammattiautoilijan ammattipätevyyskortti käy. Jos henkilöllisyystodistuksessa ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitaan lisäksi erillinen todistus siitä. Erillinen todistus voi olla Kela-kortti tai maistraatin tai Digi- ja väestötietoviraston tai veroviranomaisten todistus.

Voinko minä luovuttaa?

Veripalvelun sairaanhoitaja vastaa infopuhelimeen.

Haluatko lisätietoa?

Neuvomme mielellämme kaikissa verenluovutukseen liittyvissä kysymyksissä. Maksuttomassa numerossa sinua palvelevat asiantuntevat sairaanhoitajat arkisin klo 8-17.

Soita 0800 0 5801
Mies hymyilee punaisella verenluovutustuolilla. Veripalvelun sairaanhoitajan profiili etualalla.

Miten verta luovutetaan

Täältä löydät tietoa siitä, mitä verenluovutuksessa tapahtuu.

Näin luovutat verta
Mies varaamassa aikaa verenluovutukseen kännykällä.

Varaa aika luovutukseen

Oletko valmis auttamaan potilaita? Etsi lähin luovutuspaikkasi ja valitse sinulle sopivin ajankohta.

Varaa aika