Nuori mies näyttämässä Kantasolurekisterin kangasmerkkiä.

Pelasta tuntematon potilas

Kantasolusiirtoa käytetään esim. leukemiapotilaiden viimeisenä mahdollisuutena parantua. Tällä hetkellä tarvitaan lisää vapaaehtoisia kantasolujen luovuttajia!

Mikä Kantasolurekisteri on?

Kantasolurekisterin vapaaehtoisista jäsenistä etsitään sopivaa luovuttajaa vakavasti sairaille potilaille. Kantasolurekisterissä on tällä hetkellä noin 72 000 jäsentä. Vuoden aikana heistä n. 40 pääsee pelastamaan ihmishengen. Luovuttaja valitaan kudostyypin perusteella.

Tällä hetkellä Suomessa joka viidennelle potilaalle ei löydy parasta sopivaa luovuttajaa.

Tietoa Kantasolurekisteristä

Kuka voi liittyä Kantasolurekisteriin?

Voit liittyä Kantasolurekisteriin, jos olet 18-35-vuotias ja perusterve.

Liittyessäsi kudostyyppitietosi tutkitaan ja tallennetaan rekisteriin. Rekisterin jäsenistä etsitään potilaille kudostyypiltään sopivinta luovuttajaa. Rekisteriin liittyminen ei siis vielä tarkoita, että pääset luovuttamaan kantasoluja.

Testaa, voitko liittyä

Miten kantasoluja luovutetaan?

Kantasoluja voi luovuttaa kahdella tavalla: verenkierrosta tai lantion luuytimestä. Kantasolujen luovuttaminen on turvallista.

Kantasolujen luovuttajalle ei makseta palkkiota, mutta kaikki prosessiin liittyvät kulut korvataan.

23-vuotiaana kantasoluja luovuttanut Joni kuvailee kokemuksiaan näin: ”Elämäni paras teko. Haluaisin luovuttaa uudestaan.”

Kantasolujen luovutus
Äiti haalaamassa tytärtään, jolla on kissa sylissä.

Tyttö, joka pelastui

Helmi Gök selvisi leukemiasta tuntemattomalta saadun kantasolusiirteen avulla.

Lue Helmin tarina
Aikuinen pitää vauvaa kädestä.

Onko lähipiirissäsi kantasolusiirtoa tarvitseva potilas?

Kerro kokemuksistanne ja auta ihmisiä ymmärtämään, miksi vapaaehtoisia kantasoluluovuttajia tarvitaan. Rekisteriin liittyminen vaatii tietoa, rohkaisua ja motivaatiota aidoista tarinoista!

Eri tapoja auttaa

Ajankohtaista

Kantasolurekisterin liittymispakkaus.
22.12.2023
Kantasolurekisteri

Ennätysmäärä potilaita saanut avun Kantasolurekisterin kautta

Vuoden 2023 aikana jo 66 Suomen Kantasolurekisteriin kuuluvaa vapaaehtoista on luovuttanut kantasoluja tuntemattomalle potilaalle. Luovutusten määrä on kasvanut vuoden takaisesta jopa 53 %, sillä vuonna 2022 luovutuksia oli 43. Kantasolusiirrolla hoidetaan vaikeita veritauteja, kuten leukemiaa, sairastavia potilaita. Kyseessä on aina potilaan viimeinen mahdollisuus parantua.

Nuori mies näyttämässä Kantasolurekisterin kangasmerkkiä.
15.9.2023
Kantasolurekisteri

Kantasoluluovuttajien päivää vietetään 16.9. – Joka viidennelle potilaalle ei löydy täydellistä luovuttajaa

Kantasolusiirtoa käytetään esimerkiksi leukemiaan sairastuneen potilaan viimeisenä mahdollisuutena parantua. Korkeintaan 25 prosentille kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy kudostyypiltään täysin sopiva, terve luovuttaja lähisukulaisista. Loput kolme neljännestä tarvitsevat tuntemattoman rekisteriluovuttajan apua.

14.9.2023
Kantasolurekisteri

Auttamisen merkitys konkretisoitui kantasoluluovuttajalle

Turkulainen Jussi Tuimala on kokenut niin avun antamista kuin avun saamista rooleissa, joihin harva pääsee – tai joutuu. Ensin hän luovutti kantasolujaan tuntemattomalle potilaalle, minkä jälkeen syöpä kohtasikin omaa perhettä. ”Mikään ei ole itsestään selvää, ja jonakin päivänä joku tuntematon saattaa auttaa juuri sinua tai läheistäsi”.

Ylilääkäri Matti Korhonen katsoo kohti kameraa keltainen seinä taustallaan.
19.7.2023
Kantasolurekisteri

Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen rekisteriin liittyvistä: "He ovat sankareita"

Kantasolurekisteriin kuuluu Suomessa yli 55 tuhatta ja maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa jäsentä. Silti kaikille kantasolusiirtoja tarvitseville potilaille ei löydy täydellistä tai edes osittain sopivaa luovuttajaa, joten uusia jäseniä tarvitaan lisää. Hengenpelastajat-podcastissa haastateltavana Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen.

Sinä voit olla hengenpelastaja!