
Pelasta tuntematon potilas
Kantasolusiirtoa käytetään esim. leukemiapotilaiden viimeisenä mahdollisuutena parantua. Tällä hetkellä tarvitaan lisää vapaaehtoisia kantasolujen luovuttajia!
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Ajankohtaista

Kantasoluluovuttajien päivää vietetään 16.9. – Joka viidennelle potilaalle ei löydy täydellistä luovuttajaa
Kantasolusiirtoa käytetään esimerkiksi leukemiaan sairastuneen potilaan viimeisenä mahdollisuutena parantua. Korkeintaan 25 prosentille kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy kudostyypiltään täysin sopiva, terve luovuttaja lähisukulaisista. Loput kolme neljännestä tarvitsevat tuntemattoman rekisteriluovuttajan apua.

Auttamisen merkitys konkretisoitui kantasoluluovuttajalle
Turkulainen Jussi Tuimala on kokenut niin avun antamista kuin avun saamista rooleissa, joihin harva pääsee – tai joutuu. Ensin hän luovutti kantasolujaan tuntemattomalle potilaalle, minkä jälkeen syöpä kohtasikin omaa perhettä. ”Mikään ei ole itsestään selvää, ja jonakin päivänä joku tuntematon saattaa auttaa juuri sinua tai läheistäsi”.

Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen rekisteriin liittyvistä: "He ovat sankareita"
Kantasolurekisteriin kuuluu Suomessa yli 55 tuhatta ja maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa jäsentä. Silti kaikille kantasolusiirtoja tarvitseville potilaille ei löydy täydellistä tai edes osittain sopivaa luovuttajaa, joten uusia jäseniä tarvitaan lisää. Hengenpelastajat-podcastissa haastateltavana Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen.

Pelissä koko elämä
Tuntemattomalta saatu kantasolusiirre pelasti Mikko Mäkisen hengen.