Ajankohtaista

Moottoripyöräilevä auttaja

SMOTO eli Suomen Motoristit ry on jo vuosikymmenien ajan kannustanut aktiivisesti jäsenistöään luovuttamaan verta. Forssalaisen motoristin ja aktiiviluovuttajan Raimo Ryhdän tavoitteena on hurauttaa moottoripyörällään aina uuteen paikkaan ojentamaan kätensä.

Verenluovuttajat elintärkeitä potilaille

Verenluovuttajien osuus kaikista Suomen luovutusikäisistä ihmisistä oli viime vuonna vain reilut 3 %. Kymmenen vuoden aikana osuus on vähentynyt noin prosenttiyksiköllä. Luovuttajakunnan laajentaminen on tärkeää varautumisen kannalta.

Tutustu Veripalvelun vuosikertomukseen 2023

Miten Suomen verihuolto toimi vuonna 2023? Tuoreesta Veripalvelun vuosikertomuksesta löydät tunnusluvut ja tilastot sekä katsaukset viime vuoden tärkeimpiin muutoksiin ja tapahtumiin.

Veripalvelun tutkimusapurahat 2024 nyt haettavissa

Veripalvelun tutkimusrahaston vuoden 2024 apurahojen haku tutkijoille on avautunut. Apurahojen tavoitteena on tukea tutkimusta, joka liittyy Veripalvelun nykyisiin ja tuleviin valmisteisiin ja palveluihin. Hakuaika on 5.4.– 12.5.2024. Apuraha voi olla suurimmillaan jopa 150 000 euroa.

Veripalvelu aloittaa hepatiitti E -viruksen testaamisen verenluovuttajista

Veripalvelu on aloittanut hepatiitti E -viruksen testaamisen verenluovuttajista, sillä hepatiitti E -tartunnat ovat lisääntyneet maassamme alkuvuoden aikana. Suomessa ei ole raportoitu yhtään verensiirtojen välityksellä tarttunutta hepatiitti E -tapausta, mutta hepatiitti E testataan nyt kuitenkin verenluovuttajista verivalmisteiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Verenluovuttajia tarvitaan ennen ja jälkeen pääsiäisen

Pääsiäistä edeltävinä päivinä ja heti sen jälkeen on tärkeää, että riittävän moni luovuttaja ojentaa kätensä. Veripalvelun toimipisteet ovat suljettuna pitkäperjantaina 29.3. mutta avoinna toisena pääsiäispäivänä, maanantaina 1.4.

Yhä useammat työyhteisöt sallivat verenluovutuksen työajalla

Veripalvelun vuosi sitten lanseeraama työpaikkasertifikaatti on otettu käyttöön jo yli 250 työpaikalla. Sertifikaatti on tunnustus niille työyhteisöille, jotka mahdollistavat verenluovutuksessa käynnin työajalla.