För närvarande ger endast 3,5 procent av finländarna blod. Blodgivare är en kritiskt viktig del av beredskapen för olyckor, för det är tack vare dem som Blodtjänst kan leverera blodprodukter till sjukhus.
År 2023 har det förflutit 75 år sedan Finlands Röda Kors Blodtjänst inledde sin verksamhet. Den systematiska insamlingen av blod började i Finland under krigsåren. Blodtjänst grundades efter krigen år 1948. Sedan dess har Blodtjänst skött om blodförsörjningen i hela landet tillsammans med frivilliga blodgivare för patienternas bästa.
Många skulle kunna ge blod, men tror att de inte är lämpliga som blodgivare. Till exempel läkemedel mot blodtryck och kolesterol förhindrar inte blodgivning. Blodtjänst listade fem vanliga saker som man ofta frågar om – eller som man inte vågar fråga om.
Verksamhetsstrategin i Blodtjänst i Finlands Röda Kors för de kommande åren betonar flexibel beredskap och säkerhet i verksamheten samt utveckling av nya behandlingar. Frivilliga blodgivare har en viktig roll för driftsäkerheten i Finlands blodförsörjning. Åren med coronapandemi har satt sin prägel på verksamheten och behoven i framtiden.
Fler män behövs som blodgivare. En ny kampanjvideo från Blodtjänst lyfter fram supermän i det verkliga livet. Om antalet män som donerar blod skulle stiga till samma nivå som kvinnors, skulle det stärka funktionssäkerheten i blodförsörjning.
Finlands Röda Kors Blodtjänst har tagit i bruk sina nya verksamhetslokaler i Veckal i Vanda. I den gamla fastigheten i Stenhagen i Helsingfors verkar än så länge blodgivningen, för vilken man söker en ny lokal.
Blodtjänst har utfört enkätundersökning för att utreda blodgivarmännens erfarenheter och åsikter om blodgivning. En stor majoritet ansåg att blodgivning är lätt. För många var uppmuntran av de anhöriga ett skäl att börja ge blod.
I juni–juli donerade omkring 29 000 personer blod i Finland, medan målet var 2000 fler. Patienterna har fått nödvändiga blodprodukter, men det finns ett stort behov av nya blodgivare.
Blodtjänst i Finlands Röda Kors inleder i samarbete med akutläkare en studie om användningen av helblodspreparat som stöd för akutvården. Studien utreder helblodspreparatets funktionsduglighet och säkerhet i akuta situationer inom akutsjukvård.
På sommaren finns det några viktiga saker att tänka på för en blodgivare. Sommarvärme och solbad kräver att man får i sig mycket vätska. Eftersom man kan donera blod utanför den egna hemorten kan blodgivningen på sommaren eventuellt också ske på stugorten eller där man semestrar. Dessutom är det värt att notera att en utrikesresa kan orsaka ett tillfälligt hinder för blodgivning.