Berättelse

Flickan som räddades

Helmi Gök överlevde sin leukemi tack vare en stamcellstransplantation från en främmande människa.

Tredje gången gillt

Under studietiden beslöt sig Roberto för att prova på blodgivning för första gången. Ett mål var att bli kvitt sin lindriga spruträdsla, men han blev också stamcellsdonator.

Henry Liukko-Sipi: Himmel och Helvete

För nästan fyra år sedan jag satt med min 1,5 år gamla dotter Laina och min fru Kirsti på Barnkliniken med tyngre hjärta än någonsin tidigare, utan hopp om en bättre framtid.

Blodkroppar bidrog till läkningen hos en liten levercancerpatient

På en video från 2015 är Hugo en skrattande bebis som lär sig krypa – på sjukhuset. Fyra år efter levercancerdiagnosen och de tuffa behandlingarna är Hugo en vanlig, vild pojke som kan räkna upp namnen på åtminstone sex olika dinosaurier.

Organtransplantation och stamcellstransplantation i samma familj

I Pielavesi i Norra Savolax bor ett tacksamt par, som kanske är det enda i sitt slag i hela Finland. Båda har nämligen, tack vare organ- och vävnadstransplantation, fått en ny möjlighet till livet. Juha räddades av en anonym stamcellsdonator och Kirsi fick å sin sida en ny njure.

Emille fick stamceller av storebror

Emille Nyembo, 2 år, lider av sicklecellanemi och har vårdats med transfusion av röda blodceller och stamcellstransplantation. I takt med den ökade invandringen behöver Finland också allt fler blodgivare med utländsk bakgrund.