Ge blod på arbetstid.

Ge blod på arbetstid

Är det på din arbetsplats tillåtet att ge blod på arbetstid? Blodtjänsts arbetsplatscertifikat är ett konkret sätt att hjälpa patienter och visa samhällsansvar.

Läs mer på denna sida!

Vad handlar certifikatet Blodgivning på arbetstid om?

Blodtjänsts arbetsplatscertifikat är ett märke som visar att organisationens anställda kan ge blod på arbetstid.

Certifikatet

1. ger företag och andra organisationer ett nytt sätt att visa samhällsansvar
2. gör det möjligt för allt fler att ge blod på arbetstid

Vårt mål är att med hjälp av certifikatet aktivera ännu fler att ge blod. Vi hoppas att fler och fler företag i och med lanseringen av certifikatet ska göra det möjligt att ge blod på arbetstid.

Vad har arbetsgivaren för nytta av certifikatet?

För företag och andra organisationer är certifikatet ett sätt att visa samhällsansvar, liksom den upplevelse av meningsfullhet som uppstår då man hjälper. Samtidigt är certifikatet en del av företagens ansvarsfulla varumärke och arbetsgivarimage.

Svårigheter att schemalägga ett besök kan vara ett hinder för att komma till blodgivningen, särskilt för många som arbetar. Certifikatet Blodgivning på arbetstid innebär att både företag och deras anställda har möjlighet att vara med och hjälpa patienter. Organisationen får ett elektroniskt certifikat som den till exempel kan lägga upp på sin webbplats.

Finns det en årsavgift för certifikatet?

Nej. Man behöver inte betala något för att ta i bruk certifikatet Blodgivning på arbetstid. Vi tar med glädje emot alla nya användare av arbetsplatscertifikatet!

Kontrollerar Blodtjänst användningen av certifikatet?

Vi kontrollerar inte specifikt användningen av certifikatet. Arbetsplatsen kan själv bestämma detaljerna för blodgivningsbesöken, till exempel hur många gånger per år arbetstid kan användas för detta.

Hur får man certifikatet?

Ett villkor för att använda certifikatet är att man möjliggör blodgivning på arbetstid. Organisationerna kan själva besluta om närmare villkor för blodgivningsbesöken.
Certifikatet är elektroniskt och kan laddas ner från vår materialbank (på finska). (Obs! Du behöver inga inloggningsuppgifter till vår materialbank. Loggorna finns under rubrikerna Aineistot – Logot – Työpaikkasertifikaatti). Du kan också kopiera bilden på denna webbplats och använda den.

Så här kan en organisation ta i bruk certifikatet Blodgivning på arbetstid:

  • Anmäl organisationen genom att fylla i arbetsplatsens kontaktuppgifter
  • Ladda ner certifikatet från vår materialbank eller kopiera bilden på denna webbsida
  • Lägg upp certifikatet på organisationens egen webbplats
  • Det räcker också med att nämna deltagande. Du kan till exempel lägga till meningen: “Vi kan donera blod på arbetstid” på din webbplats.
  • Kom ihåg att t.ex. på intranätet informera anställda om möjligheten att ge blod – och informera andra på sociala medier, t.ex. på LinkedIn

Se vem som redan har certifikatet (på finska)

Välkommen med!

Den tid som arbetsgivaren tillåter för blodgivning skapar god sammanhållning

Möjligheten att ge blod på arbetstid är en av Muratas frivilligarbetsformer. Apparatingenjör Mari Venho är vid företaget en aktiv blodgivningsförespråkare och -aktör.

Läs Muratas berättelse
Armi Laine och Marika Nöjd.

På Tallink Silja är blodgivning på arbetstid etablerad praxis

Kommunikationsdirektör Marika Nöjd och kommunikationssakkunniga Armi Laine deltar båda regelbundet i blodgivning. På Tallink Silja har medarbetarna redan i 11 år kunnat ge blod på arbetstid.

Läs Tallink Siljas exempel
Tarja Katajamäki.

Vid Livsmedelsverket är blodgivningen en värdefull form för att hjälpa

Livsmedelsverket har en egen blodgrupp som under 2022 gett blod 77 gånger. Tarja Katajamäki är kontaktperson för blodgivningsgruppen.

Läs Livsmedelsverkets exempel
Vi donerar blod på arbetstid logo