Blodgivning

Blodgivare livsviktiga för patienterna

I fjol var blodgivarnas andel av alla personer i blodgivaråldern i Finland bara drygt 3 procent. Under de senaste tio åren har andelen minskat med cirka en procentenhet. Det är viktigt för beredskap att öka antalet nya blodgivare.

Kolla Blodtjänsts årsredovisningen 2023

Hur fungerade Finlands blodförsörjning förra året? I vår färska årsredovisning hittar du nyckeltal och statistik samt genomgångar av förra årets viktigaste förändringar och händelser.

Blodtjänst börjar testa blodgivare för hepatit E-virus

Blodtjänst har börjat testa blodgivare för hepatit E-virus, till följd av att hepatit E-smittan har ökat i Finland under början av året. I Finland har det inte konstaterats några fall av hepatit E som smittat via blodtransfusioner, men hepatit E testas nu på blodgivare för att säkerställa blodprodukternas säkerhet.

Patienter behöver hjälp av blodgivare kring påskhelgen

Särskilt dagarna före och omedelbart efter påsk är det viktigt att tillräckligt många givare sträcker ut sin arm. Blodtjänsts verksamhetsställen är stängda på långfredagen den 29 mars men håller öppet på annandag påsk, måndagen den 1 april.

Ge blod 11.3–31.5 — du kan vinna en hoodie!

Under våren 2024 kan du vinna en fantastisk hoodie när du ge blod. Vi lottar ut LUOVUTTAJA- hoodies bland alla som deltar i blodgivning 11.3-31.5.2024. Under kampanjen lottar vi ut en hoodie per blodgivningsdag.

Plasmagivningar började vid Blodtjänst

Blodtjänst har återupptagit insamlingen av plasma efter ett uppehåll på flera år. Plasma kan ges på Blodtjänsts verksamhetsställe i Vanda vardagar kl 11-17.

Blodgivningen flyttade till Vanda – syftet är att få flera blodgivare

Från och med 15.1.2024 kan blodgivare bidra med sin insats på Blodtjänsts nya verksamhetsställe på köpcentret Jumbo-Flamingo i Vanda. Blodtjänst har inrättat det nya verksamhetsstället för att kunna vara närvarande på ett ställe där människor är i rörelse och samtidigt kunna utvidga sin blodgivarkrets.

Julens öppettider vid Blodtjänst

I år infaller julafton på ett veckoslut. Fredagen den 22 december kan man ge blod på Blodtjänsts fasta verksamhetsställen och vid blodgivningstillfällen i Hyvinge, Borgå, Loimaa, Birkala och Esse. Följande blodgivningsmöjlighet är på annandag jul 26.12.

Ingen blodgivning på självständighetsdagen

Blodtjänst håller stängt på självständighetsdagen den 6 december. De helgdagar som infaller på vardagar ökar behovet av blodgivare under andra dagar eftersom patienterna behöver blodprodukter oavsett helger.