Så här förbereder du dig för blodgivning

Blodgivning kräver inga speciella förberedelser. Du behöver inte känna till din blodgrupp eller genomgå blodprover i förväg. Välkommen som du är!

En man som bokar tid för att donera blod på en mobiltelefon.

Är det första gången du kommer?

Om det är första gången du kommer för att ge blod, kan du börja med att testa om du är lämplig som blodgivare. Därefter kan du boka tid. Om det finns plats, tar vi också gärna emot utan tidsbokning.

Förstagångare bör reservera ungefär en timme för blodgivningen. Kom om möjligt i god tid innan stängningsdags och boka någon annan tid än den sista för dagen så du hinner vila och fika i lugn och ro efter blodgivningen.

Fyll i hälsodeklarationen före varje blodgivning

Fyll i den elektroniska hälsodeklarationen på blodgivningsdagen eller tidigast en dag före blodgivningen.

Blodgivarens hälsodeklaration måste fyllas i före varje blodgivning. Syftet med hälsodeklarationen och intervjun som utförs av sjukskötaren är att säkerställa säkerheten för både dig och blodmottagaren. Svara noggrant och ärligt.

På blodgivningsdagen

Ät och drick som vanligt på blodgivningsdagen, men undvik tunga måltider strax före blodgivningen.

Undvik tung, svettig motion precis innan blodgivningen för att säkerställa att vätskebalansen är så bra som möjligt när du kommer för att ge blod.

Ta med dig ett identitetsbevis till blodgivningen: körkort, pass eller officiellt personkort. Ett mobilt körkort och ett yrkeskompetenskort för förare accepteras också. Om identitetsbeviset inte innehåller en finsk personbeteckning krävs också ett separat intyg över den (FPA-kort eller ett intyg från magistraten, myndigheten för digitalisering och befolkningsdata eller skattemyndigheterna över en finsk personbeteckning).

Vill du veta mera?

Vi svarar gärna frågor som angår blodgivning. På vårt avgiftsfria infotelefon betjänar våra sakkunniga sjukskötare dig på vardagar kl. 8-17.

Ring 0800 0 5801

Vad händer vid blodgivningen?

Läs mer om hur man ger blod och vad som händer vid blodgivningen.

Hur ger man blod
En man som bokar tid för att donera blod på en mobiltelefon.

Boka tid

Hitta ditt närmaste blodgivningsställe och boka tid som passar dig bäst. Välkommen att ge blod!

Boka tid