Blodtjänst har inlett ett projekt som syftar till att utnyttja oanvända placentablodprodukter för medicinsk forskning. I augusti får cirka tusen mammor som donerat placentablod och deras barn ett brev från Blodtjänst där man ber dem om tillstånd att överföra det donerade placentablod till Blodtjänsts biobank.
Finlands Röda Kors Blodtjänst reser ständigt till olika orter för att samla in blod från blodgivare som vill hjälpa till. Även denna sommar har det ordnats 4–5 evenemang varje vardag på olika håll i Finland. Den mobila verksamheten spelar en viktig roll med tanke på blodförsörjningen, eftersom nästan hälften av allt blod som behövs i Finland samlas in via den mobila blodtjänsten.
Under semesterperioden minskar antalet besökare på blodgivningsställena, men för patienterna är de frivilliga blodgivarnas hjälp livsviktig, oavsett årstid. Under sommaren levererar Blodtjänst i genomsnitt 500–600 erytrocytprodukter och 150–200 trombocytprodukter per veckoslut till olika sjukhus.
Blodtjänst sörjer för blodprodukternas säkerhet och därför finns det försiktighetsåtgärder gällande blodburna, ofta symtomfria, infektioner. Ett exempel på detta är karenstiden på 28 dagar för blodgivning efter resor i Central- och Sydeuropa under West Nile-virusepidemin (1.7–30.11).
Onsdagen den 14 juni firas Internationella blodgivardagen. Syftet med temadagen är att påminna om vikten av blodgivning och att tacka blodgivare för deras värdefulla frivilligarbete.
Blodtjänst öppnar i början av 2024 ett nytt blodgivningsställe i köpcentret Jumbo-Flamingo i Vanda. Den nya lokalen kommer att ersätta verksamhetsstället i Stenhagen i Helsingfors. Från Stenhagen till verksamhetsstället i Vanda flyttar både den vanliga blodgivningen och trombocytgivningen, trombaferes.
Särskilt dagarna före och omedelbart efter påsk är det viktigt att tillräckligt många givare sträcker ut sin arm. Blodtjänsts verksamhetsställen håller öppet på vardagar och annandag påsk, måndagen den 10 april.
I slutet av 2022 flyttade Finlands Röda Kors Blodtjänst till nya, moderna lokaler vid Ring III i Veckal i Vanda. Roche levererade en automatiserad hanteringslinje för prover till Blodtjänst, samt utrustning för att utföra nödvändig infektionsscreening av blodgivarprover. Den nya lösningen för laboratorieautomation och analys är den första i sitt slag i världen.
För närvarande ger endast 3,5 procent av finländarna blod. Blodgivare är en kritiskt viktig del av beredskapen för olyckor, för det är tack vare dem som Blodtjänst kan leverera blodprodukter till sjukhus.
År 2023 har det förflutit 75 år sedan Finlands Röda Kors Blodtjänst inledde sin verksamhet. Den systematiska insamlingen av blod började i Finland under krigsåren. Blodtjänst grundades efter krigen år 1948. Sedan dess har Blodtjänst skött om blodförsörjningen i hela landet tillsammans med frivilliga blodgivare för patienternas bästa.