Hur ger man blod

Att ge blod är ett enkelt och snabbt sätt att hjälpa. Läs på den här sidan om vad som sker vid blodgivningen.

En sjuksköterska som applicerar ett plåster på en blodgivare efter att ha mätt hemoglobin

1. Gör ett snabbtest av din lämplighet som blodgivare

Om det är första gången du kommer för att ge blod eller om det var länge sedan du senast gjorde det, använd ett snabbt webbtest för att se om du kan ge blod.

2. Boka tid för blodgivning

Det behövs blodgivare från alla blodgrupper varje dag. Man behöver inte känna till sin egen blodgrupp innan man ger blod. Senast vid nästa blodgivning får du veta din blodgrupp.

Boka en tid som passar dig. Om det finns plats, tar vi också gärna emot blodgivare som kommer utan bokad tid. Vi har nästan varje dag lediga tider för ex tempore-besök, särskilt på våra fasta verksamhetsställen.

Om det är första gången du kommer för att ge blod, reservera ungefär en timme för besöket. Kom om möjligt i god tid innan stängningsdags och boka någon annan tid än den sista för dagen så du hinner vila och fika i lugn och ro efter blodgivningen.

Om du vill komma och ge blod med en kompis eller i grupp, boka separat tid för var och en.

3. Fyll i hälsodeklarationen i förväg

Fyll i den elektroniska hälsodeklarationen på blodgivningsdagen eller tidigast en dag före blodgivningen.

Blodgivarens hälsodeklaration måste fyllas i före varje blodgivning. Syftet med hälsodeklarationen och intervjun som utförs av sjukskötaren är att säkerställa säkerheten för både dig och blodmottagaren.

Svara noggrant och ärligt.

4. Före blodgivningen

Ät och drick som vanligt på blodgivningsdagen, men undvik tunga måltider strax före blodgivningen.

Ta med ditt körkort eller ett officiellt identitetsbevis med fotografi och din finska personbeteckning.

5. Anmälan

Anmäl dig till blodgivningen vid den tidpunkt du har bokat. För anmälan behöver du ett identitetsbevis.

6. Drick saft eller vatten

Drick ett par glas vatten, saft eller kaffe på plats, innan du ger blod.

Om du inte har fyllt i hälsodeklarationen i förväg, fyll i den nu antingen på din telefon eller på Blodtjänsts enhet.

7. Vi går igenom hälsodeklarationen och mäter ditt hemoglobin

Därefter går du igenom hälsodeklarationen med sjukskötaren. Samtalet sker på tu man hand och vår sjukskötare har tystnadsplikt.

Sjukskötaren mäter hemoglobinhalten i blodet genom ett stick i fingertoppen. Man kan ge blod när hemoglobinvärdet är 125–175 g/l för kvinnor och 135–195 g/l för män.

Sjukskötaren bestämmer om du kan ge blod den här gången. I oklara fall ber sjukskötaren vår läkare om mer information.

8. Blodgivningen tar bara cirka tio minuter

När alla villkor för blodgivning är uppfyllda kan du lägga dig på blodgivarbritsen. Vi tar ungefär en halv liter blod från venen i armvecket. Blodpåsen fylls på 5–10 minuter.

I början av varje blodgivning tas också blodprover som används för blodgrupps- och virusundersökningar. Detta kräver inget separat stick.

Efter blodgivningen förbinder sjukskötaren stickstället eller sätter ett tryckplåster på det. Vila ännu en stund på britsen efter blodgivningen.

En blodgivning ska inte göra ont. Om du känner dig dålig under blodgivningen eller nålen känns obehaglig, tala genast om det för sjukskötaren. Blodgivningen kan när som helst avbrytas på din begäran och du behöver inte motivera ditt beslut.

9. Njut av serveringen och ta det lugnt resten av dagen

Vi bjuder blodgivare på saft, kaffe och te samt salt och sött tilltugg, så slå dig ner och njut en stund av vad cafeterian kan erbjuda. Det hjälper din kropp att återhämta sig från blodgivningen.

Kom ihåg att dricka mer än vanligt på blodgivningsdagen och undvik motion, bastu och extra svettning. Om du får en järnkur av oss, ät hela kuren. Undvik att anstränga blodgivararmen i minst två timmar.

Om du under blodgivningen eller när som helst efteråt upptäcker att du har glömt att berätta för oss om något som kan påverka säkerheten för det blod du har gett, kontakta blodgivningsstället eller ring blodgivarnas avgiftsfria infotelefon, tfn 0800 0 5801 (vardagar kl. 8–17).

10. Kom gärna igen!

Vi hoppas att ditt besök har varit en bra upplevelse och att blodgivning blir en trevlig vana för dig. Boka gärna en ny tid när det passar dig!

För män rekommenderar vi blodgivning högst 3–4 gånger per år, för unga kvinnor (18–25 år) högst en gång per år och för andra kvinnor högst 2–3 gånger per år.

11. Uppmuntra också andra att delta

Dela gärna med dig av dina erfarenheter till andra! Ta nästa gång med en förstagångare till blodgivningen och berätta för dina vänner om hur viktigt det är att ge blod. Du kan följa oss på sociala medier @veripalvelu och dela våra uppdateringar.

Vi är glada om du gör en uppdatering på sociala medier från blodgivningen och taggar oss på @veripalvelu.

Vill du veta mera?

Vi svarar gärna frågor som angår blodgivning. På vårt avgiftsfria infotelefon betjänar våra sakkunniga sjukskötare dig på vardagar kl. 8-17.

Ring 0800 0 5801

Ge biobankssamtycke

Du kan ansluta dig till Blodtjänsts biobank i samband med att du ger blod.

Bekanta dig med biobanken
Mies luovuttamassa verihiutaleita. Vieressä näkyy afereesilaite ja taustalla Veripalvelun hymypisara.

Trombocytgivning

Vår personal väljer ut lämpliga trombocytgivare bland blodgivare. Deras lämplighet undersöks skilt.

Läs mer om trombaferes