blodgivning buss

Blodgivningsbussen – ett nytt sätt att hjälpa

Snart blir det ännu enklare att ge blod! Från och med 14.11.2023 kommer Blodtjänst att finnas nära blodgivarna i huvudstadsregionen med den nya Blodgivningsbussen. Kom och upplev ett nytt sätt att ge blod och hjälpa patienter!

Se var bussen finns

I november besöker vi särskilt företag.

Observera att det för närvarande inte är möjligt att ge blod för första gången på Blodgivningsbussen. Förstagångsbesökare kan dock bekanta sig med blodgivningsprocessen och lämna ett blodprov för blodgruppsanalys. Boka en tid också för ett sådant besök.

5.8.2024 12:00 - 18:00 + 4 mer

Hermannin rantatie 5, 00580, Helsinki

Vilken Blodgivningsbuss?

Blodgivningsbussen är en buss där man kan ge blod. Den är planerad för blodinsamling och rör sig inte under pågående blodgivning. Blodgivningsbussen rymmer fyra personer åt gången.

Blodgivningsbussen åker runt i huvudstadsregionen (ca. 50 km från Helsingfors). Den besöker till exempel arbetsplatser, läroanstalter och allmänna blodgivningsställen, till exempel i närheten av köpcentrum.

Så fungerar blodgivningen på bussen

  1. Boka en tid.
  2. Kom till bussen när din bokade tid börjar. Stig på bussen genom bakdörren.
  3. En sjukskötare intervjuar dig och blodgivningen sker på samma sätt som på andra blodgivningsställen. Om du inte har gett blod tidigare, tar sjukskötaren blodprov på dig och berättar om hur blodgivningen framskrider, men vid det här besöket görs ingen egentlig blodgivning.
  4. Efter blodgivningen kan du stanna kvar på bussen för en kopp kaffe eller ta med dig den matsäck som vi bjuder på.

Blodgivningsbussen kör runt i huvudstadsregionen och stannar i regel till exempel nära köpcentrum som har egna parkeringsplatser. De flesta platser är lätta att nå med kollektivtrafiken och det finns även parkeringsplatser för blodgivare i närheten. Det är dock inte möjligt att garantera detta på alla blodgivningsställen.

Blodgivningsbussen är inte tillgänglig

Blodgivningsbussen är tyvärr inte tillgänglig. Ingången till bussen sker via en smal trappa och bussens interiör är kompakt. Eftersom utrymmet inte är tillgängligt kan blodgivare i rullstol inte ge blod på bussen.

I det separata intervjurummet för blodgivare finns endast plats för blodgivaren och sjukskötaren. Om blodgivaren behöver en teckenspråkstolk, en assistent för synskadade, en ledarhund eller någon annan assistent är det inte möjligt för hen att ge blod på bussen. Då hen ge blod på ett annat blodgivningsställe.

Eftersom utrymmet är begränsat kan ledsagare och barn inte komma med på blodgivningen. Om du vill ge blod i bussen tillsammans med en vän, boka en separat tid för er båda.

En man ger blod i bussen.

Vanliga frågor om Blodgivningsbussen

Varför kör bussen bara i huvudstadsregionen?

Det är fråga om det första mer vidsträckta försöket med blodgivning på buss i Finland. Vi inleder pilotprojektet i huvudstadsregionen, eftersom antalet dagliga blodgivningar på bussen är ganska litet. Blodgivningsbussen är ett tillägg till de blodgivningsevenemang som ordnas av den mobila blodtjänsten i Södra Finland.

Varför är det inte möjligt att ge blod för första gången på Blodgivningsbussen?

Blodgivningsbussen är en ny typ av verksamhetsmiljö och den nya verksamheten pilottestas med personer som gett blod redan tidigare. Den första blodgivningen tar vanligtvis längre tid än de följande och därför finns det ingen möjlighet till första blodgivning i början av pilotprojektet.

Hur beaktas integritet och dataskydd i det lilla utrymmet?

I bussen finns separata intervjurum som möjliggör ett enskilt samtal med sjuksköterskan. Dessutom kommer det bakgrundsljud från högtalarna på bussen.

Finns det en toalett i Blodgivningsbussen?

Det finns ingen publik toalett på Blodgivningsbussen. Vi strävar efter att ordna bussblodgivningarna på platser där det finns toaletter i närheten (t.ex. nära köpcentrum).

Kan jag föreslå platser dit Blodgivningsbussen kan komma?

I testskedet testar vi olika överlämningsplatser och utvecklar bussens kalender utifrån detta. Vi tar gärna emot förslag på nya blodgivningsställen.

Bussblodgivning lämpar sig särskilt bra på arbetsplatser och läroanstalter, om det finns en stor och jämn parkeringsplats för en 15 meter lång Blodgivningsbuss i närheten.

Du kan föreslå ställen med responsformuläret.