Lakimuutos vaikuttaa Veripalvelun biopankin toimintaan

Biopankkien toimintaa säätelevä laki muuttui vuoden 2024 alussa. Veripalvelun biopankkiin otetaan uusia liittyjiä taas 1.3.2024 alkaen.

Valkotakkinen tutkija pitää käsissään biopankin näyteputkia sisältävää telinettä.

Biopankkilakia on päivitetty vastaamaan muun muassa EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ja voimassa olevaa muuta lainsäädäntöä.

Veripalvelun biopankkiin liittyneille verenluovuttajille lakimuutos ei aiheuta toimenpiteitä ja biopankkinäytteitä kerätään normaalisti. Käsittelemme näytteet edelleen huolellisesti, lakia ja tiukkoja tietoturvaperiaatteita noudattaen.

Veripalvelun biopankissa lakimuutokset edellyttävät muun muassa lomakkeiden uudistamista. Käynnissä olevan lomakeuudistuksen vuoksi Veripalvelun biopankkiin ei voi liittyä tammi-helmikuun 2024 aikana. Liittyminen on jälleen mahdollista 1.3.2024 alkaen.

Biopankkisuostumuksen peruuttaminen ja tietopyyntöjen tekeminen onnistuvat myös tauon aikana. Mikäli haluat perua aiemmin antamasi biopankkisuostumuksen tauon aikana, ole yhteydessä Veripalvelun biopankkiin sähköpostitse biopankki(at)veripalvelu.fi. Mikäli haluat tehdä tietopyynnön, se onnistuu nettisivujemme kautta.

Jos olet kiinnostunut biopankkiin liittymisestä ja käyt verenluovutuksessa tammi-helmikuussa, voit kertoa kiinnostuksestasi verenluovutuksen henkilökunnalle. Tällöin sinulle tarjotaan biopankkiliittymistä seuraavalla luovutuskerrallasi.

Viimeksi päivitetty: 28.02.2024