Tarinat

Moottoripyöräilevä auttaja

SMOTO eli Suomen Motoristit ry on jo vuosikymmenien ajan kannustanut aktiivisesti jäsenistöään luovuttamaan verta. Forssalaisen motoristin ja aktiiviluovuttajan Raimo Ryhdän tavoitteena on hurauttaa moottoripyörällään aina uuteen paikkaan ojentamaan kätensä.

Tähtäimessä parempi hoito entistä aiemmin

Veripalvelun biopankkiin liittyneet verenluovuttajat auttavat kehittämään tutkimusta ja sairauksien hoitoa. Yksilöllisiä syövän hoitomenetelmiä testataan jo biopankin näytteiden avulla.

Auttamisen merkitys konkretisoitui kantasoluluovuttajalle

Turkulainen Jussi Tuimala on kokenut niin avun antamista kuin avun saamista rooleissa, joihin harva pääsee – tai joutuu. Ensin hän luovutti kantasolujaan tuntemattomalle potilaalle, minkä jälkeen syöpä kohtasikin omaa perhettä. ”Mikään ei ole itsestään selvää, ja jonakin päivänä joku tuntematon saattaa auttaa juuri sinua tai läheistäsi”.

Pelissä koko elämä

Tuntemattomalta saatu kantasolusiirre pelasti Mikko Mäkisen hengen.

Tyttö, joka pelastui

Helmi Gök selvisi leukemiasta tuntemattomalta saadun kantasolusiirteen avulla.

Lentolippu elämään

Tuntemattomalta saatu kantasolusiirre oli leukemiaan sairastuneelle Antti Illikaiselle ainoa keino parantua.

"Ilman verenluovuttajia en olisi enää tässä"

Yhtäkkinen tapahtuma voi vaikuttaa koko loppuelämän kulkuun. Näin kävi hyvinkääläiselle sairaanhoitajalle Ann-Marie Niemelälle vuonna 2006, kun hän joutui rajuun moottoripyöräonnettomuuteen. Niemelä sai kolarissa pahoja vammoja ja niistä johtuvan massiivisen verenvuodon. Nopean ja erinomaisen hoidon ansiosta Ann-Marie kuitenkin selvisi – mutta ei olisi jäänyt henkiin ilman luovutettua verta.

Pitkä matka kantasolusiirtoon

Kuhmolainen Kirsi Kilponen ehti sairastella ja käydä useamman kerran lääkärissä, ennen kuin työterveyshoitaja huolestui ja lähetti perusteellisiin tutkimuksiin Kajaaniin. Niissä paljastui leukemia. Apu löytyi tuntemattomalta saaduista kantasoluista.

Kullanarvoisia kädenojennuksia

Vaikka korona mylläsi keväällä 2020 arkielämämme, verenluovutus on pystytty pitämään toiminnassa ja sairaalat saavat tarvitsemansa veren. Helsinkiläinen opiskelija Jere Hankonen on käynyt korona-aikana normaalia tiheämmin luovuttamassa verta, koska kaikki luovuttajat eivät voi tai halua lähteä korona-aikana liikkeelle.