Ammattilaiset

Kimmo Porkalle Veripalvelun H.R.Nevanlinna-mitali

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on antanut pronssisen H.R.Nevanlinna-mitalin professori Kimmo Porkalle tunnustuksena hänen ansioistaan Hematologisen biopankin perustajana ja pitkäaikaisena vastuuhenkilönä.

Johanna Nystedt Veripalveluun verivalmisteista vastaavaksi johtajaksi

Johanna Nystedt (FT, dosentti) on valittu Suomen Punaisen Ristin Veripalveluun verivalmisteiden vastuualueen johtajaksi 3.4.2023 alkaen. Nystedt siirtyy Veripalveluun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2019 valvonnan ja saatavuuden toimialueen johtajana.

Välittämistä 75 vuotta: Veripalvelulla juhlavuosi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun toiminnan alkamisesta tulee vuonna 2023 kuluneeksi 75 vuotta. Verta alettiin kerätä Suomessa järjestelmällisesti sotavuosina. Sotien jälkeen 1948 perustettu Veripalvelu on huolehtinut koko maan verihuollosta vuosikymmenten ajan vapaaehtoisten luovuttajien kanssa, potilaiden parhaaksi.

Uusia menetelmiä kantasolu- ja elinsiirtojen kudostyypityksiin

Elin- ja kantasolusiirroissa potilaan ja luovuttajan välinen kudosten immunologinen sopivuus on tärkeää siirron onnistumisen kannalta. Tiira Johanssonin väitöskirjatutkimuksessa on kehitetty uusia laboratoriomenetelmiä kudostyypitysten ja syövän hoidon tutkimuksen tueksi.

Veripalvelun muutto Vantaalle vahvistaa verihuollon toimintavarmuutta

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on ottanut käyttöön uudet toimitilansa Vantaan Vehkalassa. Veripalvelun vanhaan kiinteistöön Helsingin Kivihakaan jäi toistaiseksi vielä verenluovutustoiminta, jolle etsitään uutta toimitilaa.

HLA- ja HPA-tyypitettyjen verihiutalevalmisteiden tilaaminen Veripalvelusta

Potilaan kudostyypin ja vasta-aineiden perusteella valittujen valmisteiden toimittamista varten verenluovuttajat on usein kutsuttava erikseen, jolloin valmisteen toimittaminen saattaa kestää joitakin vuorokausia. Nämä valmisteet on tilattava mielellään kaksi arkipäivää ennen suunniteltua siirtoa, viimeistään kuitenkin siirtoa edeltävänä arkipäivänä ennen klo.12. Valmisteiden ominaisuuksien määrittämistä varten olisi tarpeen olla tieto potilaan vasta-ainelöydöksestä ja omasta kudostyypistä.