Haku Menu

Koronaepidemia ja verenluovutus

Olemme koonneet tälle sivulle ohjeet verenluovutukseen tulijoille koronaepidemian aikana sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. Sivun alalaidasta löydät myös linkit aiheeseen liittyviin tiedotteisiin.


Veripalvelu toimii ja verenluovutuspisteet pidetään auki pandemiatilanteessakin. On ensiarvoisen tärkeää, että terveet ihmiset jatkavat verenluovuttamista. Tulethan verenluovutukseen vain oireettomana. Palvelemme tällä hetkellä vain ajanvarauksella. Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen.

Muuttuneet luovutusrajoitukset

 • Kuumeettoman flunssan jälkeen saa tulla luovuttamaan vasta, kun on ollut täysin oireeton vähintään vuorokauden ajan.
 • Laboratoriotestissä todetun koronavirustartunnan jälkeen tulee odottaa paranemisen jälkeen vähintään 28 vrk ennen luovutusta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta. 

 • Lähikontakti potilaaseen, jolla on laboratoriossa todennettu koronavirustartunta, aiheuttaa 14 vrk verenluovutusesteen (perheenjäsen, samassa taloudessa asuva, tai jos olet koronaviruspotilaiden hoitoon osallistuvaa hoitohenkilökuntaa). 
 • Jos perheenjäsenellesi tai muulle lähikontaktillesi on suositeltu omaehtoista karanteenia altistuksen takia tai hän on menossa koronatestiin, saat luovuttaa, kunhan olet itse terve, etkä karanteenissa.
 • Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen. Tällä hetkellä kaikista ulkomaan matkoista seuraa vähintään 14 vrk luovutuseste. Matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa. 

 • Luovutustiloihin ei voida ottaa nuhaoireisia henkilöitä, joten allerginen nuha on luovutuseste, mikäli se ei ole lääkityksellä kurissa.
Muuttuneet käytännöt verenluovutuspaikoilla 

 • Palvelemme tällä hetkellä ajanvarauksella. Ajan voi varata täältä. Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen.

 • Luovutukseen saa tulla ystävän, lapsen tai saattajan kanssa, jos luovutuspaikassa on riittävästi tilaa turvavälit huomioiden. Kaikkien tulee olla täysin oireettomia.

 • Verenluovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita. Myös oireinen allerginen nuha estää verenluovutuksen pandemia-aikana.
 • Jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan.
 • Mahdollinen hengityssuojain ja suojakäsineet tulee riisua verenluovutustilaan saavuttaessa. Lue lisää
 • Rajoitamme luovutustiloissa yhtä aikaa olevien määrää.
 • Ohjeistamme pitämään vähintään metrin turvavälin tilassa oleviin muihin luovuttajiin.
 • Olemme lisänneet tilojen puhdistusta ja henkilökuntamme on ohjeistettu pysymään kotona, jos heillä on mitään flunssaoireita.

Varaa aika verenluovutukseen

Kaikki luovutuspaikat aukioloaikoineen löytyvät täältä. Ilmoitamme sivuilla mahdollisista peruutuksista.
Suosittelemme tarkistamaan luovutustilaisuuksien aikataulun ennen luovutukseen lähtöä.

Palvelemme tällä hetkellä ensisijaisesti ajan varanneita. Näin voimme rajoittaa verenluovuttajien määrää tiloissamme ja pitää huolta kaikkien turvallisuudesta koronavirusepidemian aikana. Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen. 

Varaa aika täältä.

Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat tällä hetkellä varattavissa noin kaksi viikkoa etukäteen. 


Jos haluat luovuttaa ystäväsi kanssa, varatkaa aika samaan aikajaksoon. Varattu aika on ilmoittautumisaika (esim. 15 minuutin aikajakso). Kokonaisuudessaan käyntiin on hyvä varata aikaa puolesta tunnista tuntiin. 

HUOM! Veripalvelutoimistojen ajanvarausjärjestelmä ei näytä kuin yhden ajanvarausmahdollisuuden yhteen ajankohtaan. Samassa aikajaksossa voi olla kuitenkin useampi paikka vapaana. Tehkää siinä tapauksessa varaus yhtä aikaa tai vuoron perään samaan tai peräkkäisiin aikajaksoihin. Voitte myös soittaa maksuttomaan luovuttajainfoon, niin me teemme varaukset puolestanne, p. 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).


Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.Huolehdimme luovutustilaisuuksissa turvaväleistä esimerkiksi odotustilanteissa.


Usein kysytyt kysymykset


Järjestetäänkö verenluovutusta epidemia-aikana?

Kyllä. Veripalvelu toimii aina, niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. On ensiarvoisen tärkeää, että terveet ihmiset jatkavat verenluovuttamista, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet.
      
Testataanko verenluovuttajilta korona?

Koronaviruksen testaaminen verenluovuttajilta ei ole tarkoituksenmukaista.  Koronaviruksen tartuntoja veriteitse ei ole todettu. Luovuttajan tulee toki olla täysin terve ja oireeton. 
   
Pitääkö minun varata aika?

Kyllä, palvelemme tällä hetkellä ajanvarauksella. Tällä huolehdimme siitä, että verenluovutuksessa on kerralla vain rajallinen määrä luovuttajia. Jos ajanvarauskalenteri on täynnä, suosittelemme tulemaan toisena päivänä. Verta tarvitaan ihan joka arkipäivä potilaiden hoitoon. Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat tällä hetkellä varattavissa noin kaksi viikkoa etukäteen.  

Varaa aika täältä

Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen.
     
Miksi luovutustilaisuuksia perutaan?
Olemme valitettavasti joutuneet perumaan muutamia verenluovutustilaisuuksia esim. tilahaasteiden takia näin epidemia-aikana. Suosittelemme tarkistamaan ajantasaiset aukioloajat ennen luovutukseen lähtemistä täältä
      
Kuinka pian flunssaoireiden loppumisen jälkeen voi luovuttaa verta?
Kuumeettoman flunssan jälkeen saa tulla luovuttamaan, kun olet täysin oireeton vähintään vuorokauden ajan. Kuumeisen flunssan jälkeen tulee odottaa 14 vrk paranemisen jälkeen ennen verenluovutusta. Laboratoriotestissä todetun koronavirustartunnan jälkeen tulee odotella paranemisen jälkeen vähintään 28 vrk ennen luovutusta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen infektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta. 


Minulla on allerginen nuha. Voinko tulla luovuttamaan?

Pandemia-aikana verenluovutus ei ole mahdollista jos olet oireinen, sillä emme voi ottaa luovutustiloihin nuhaoireisia henkilöitä. Jos allergiasi on oireeton esim. lääkityksen ansiosta, olet tervetullut luovuttamaan verta.

Voinko luovuttaa verta jos olen ollut kontaktissa koronaa sairastavaan potilaaseen?
Lähikontakti potilaaseen, jolla on laboratoriossa todennettu koronavirustartunta, aiheuttaa 14 vrk verenluovutusesteen (perheenjäsen, samassa taloudessa asuva, koronaviruspotilaiden hoitoon osallistuva hoitohenkilökunta).
      
Onko verenluovutus vaarallista nyt epidemia-aikana?

Huolehdimme verenluovuttajien turvallisuudesta. 

Löydät käytössä olevat pandemiavarautumistoimemme tämän sivun yläosasta. Verenluovutukseen saavat tulla vain terveet henkilöt, joilla ei ole mitään flunssaoireita. Verenluovutus ei alenna vastustuskykyä.

      
Onko ulkomaanmatkaan liittyen uusia rajoituksia koronaviruksen takia?

Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen.

Matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa.


Miksi Suomessa ei testata verenluovuttajilta koronaviruksen vasta-aineita?
Vasta-aineiden testaamisasiat ovat olleet esillä jo heti koronapandemian alkuvaiheesta lähtien ja olemme seuranneet sekä kansallista tilannetta että muiden maiden veripalvelulaitosten tutkimusaktiviteetteja. Toistaiseksi meillä ei ole ollut tarvetta käynnistää erillistä omaa hanketta, jossa rekrytoisimme verenluovuttajia. Suomessa väestötason vasta-ainetutkimuksia koordinoi THL. Veripalvelun Biopankkinäytteitä on jo tarjottu osaksi THL:n laajaa kansallista tutkimusta.


Miten saan tietää veriryhmäni?
Vaikuttaako veriryhmä riskiin saada koronavirus?

Omaa veriryhmää ei ole koronan vuoksi tarpeellista selvittää. Halutessaan verenluovuttajat voivat tiedustella omaa ryhmäänsä: Maksuton luovuttajainfo 0800 5801 (arkisin klo 8–17). Veripalvelussa ei tutkita veriryhmää koronariskin selvittämiseksi.

FIMMin (Institute for Molecular Medicine Finland) tutkijoiden koordinoiman laajan kansainvälisen tutkimushankkeen tuorein analyysi ei vahvistanut epäilyjä veriryhmän vaikutuksesta riskiin sairastua koronavirustautiin. Tietty kromosomissa 3 sijaitseva geenirikas alue sen sijaan näyttäisi olevan selkeä riskitekijä. Lisätutkimuksia tarvitaan biologisen mekanismin selvittämiseksi.

Miksi verenluovutuksen henkilökunta ei käytä suu-nenäsuojia?

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana, kun oireinen henkilö yskii tai aivastaa, ja pisaroita lentää toisen henkilön suuhun, nenään tai silmiin. Kosketustartunta käsien välityksellä on mahdollinen, jos käsihygienia pettää ja vie viruksia itse suuhun, nenään tai silmiin.

Useilla terveydenhuollon ammattilaisilla on käytössä nyt epidemian aikana hengityssuojaimia. Tämä on tärkeää, koska he kohtaavat sairaita potilaita. Veripalvelun henkilökunta tulee vain terveenä töihin, ja myös luovuttajat ovat terveitä ja oireettomia. Verenluovutuksessa on erittäin pitkälle viety käsihygienia ja muut varotoimet, joilla ehkäisemme tartuntariskiä. Minimoimme lähikontaktit siten, että tilassa on mahdollisimman vähän ihmisiä kerrallaan.

Miksi verenluovuttajat eivät saa käyttää Veripalvelun tiloissa suu-nenäsuojia tai suojakäsineitä?

Suu-nenäsuojan tai suojakäsineiden käytöstä voi olla luovutustilassa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kasvomaski tulee poistaa luovutustilaan tultaessa, sillä se on joka tapauksessa riisuttava verenluovuttajan tunnistamiseksi ja ennen verenluovutusta sekä luovutuksen jälkeen suositeltavan juomisen yhteydessä. Mitä useammin maskiin kosketaan, sitä suurempi on mahdollisuus, että itse maski levittää mahdollisia viruksia. Myös suojakäsineet tulee riisua verenluovutukseen tultaessa. Käsien pesu tai käsidesinfektio sisään tullessa, ennen kahvihetkeä sekä lähtiessä ehkäisee tehokkaasti mahdollisen tartuntariskin käsien välityksellä. Suojakäsineitä ei verenluovutustiloissa tarvitse käyttää, sillä esimerkiksi kansioita ja kyniä kosketellaan vain puhtain käsin.Koronaepidemiaan liittyvät tiedotteet


21.8.2020

Uusia matkustuksen aiheuttamia rajoituksia voimaan 24.8.

7.8.2020
Verenluovutukset järjestetään edelleen ajanvarauksella

13.7.2020
Matkailun aiheuttamat ajankohtaiset verenluovutusrajoitukset

29.6.2020
Verenluovutukseen saa taas tuoda saattajan

16.6.2020
Matkustuksen aiheuttamia luovutusrajoituksia puretaan

6.4.2020
Varaa aika pääsiäisen verenluovutukseen
6.4.2020
Veripalvelun tutkijat selvittävät yksilöllistä alttiutta sairastua koronavirusinfektioon

30.3.2020
Verenluovutustilaisuuksiin ajanvaraus koronaepidemian vuoksi

27.3.2020
Fimean tiedote: Veripalvelun jatkuvuus turvattava myös koronavirusepidemian aikana

23.3.2020
Veripalvelutoimistot palvelevat ajanvarauksella

18.3.2020
Verenluovutuksessa käytössä pandemiavarautumistoimet

17.3.2020
Koronaepidemia: Verenluovuttajia tarvitaan: Luovutusrajoituksia päivitetty 18.3. alkaen

17.3.2020
Verenluovuttajia tarvitaan myös epidemia-aikana

16.3.2020
Veripalvelun osalta koronavirusepidemian vaikutukset ovat toistaiseksi hyvin hallinnassa

Tiedotamme ajankohtaisista asioista myös Facebookissa ja Twitterissä.

**

Ajankohtaista koronaviruksesta / THL

**

Punaisen Ristin koronasivu