Haku Menu

Koronaepidemia ja verenluovutus

On ensiarvoisen tärkeää, että terveet ihmiset jatkavat verenluovuttamista. Olemme koonneet tälle sivulle ohjeet verenluovutukseen tulijoille koronaepidemian aikana sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. Sivun alalaidasta löydät myös linkit aiheeseen liittyviin tiedotteisiin.

Tältä sivulta löydät:

Varotoimet verenluovutuspaikoilla 

 • Palvelemme ajanvarauksella. Varaa aika täältä. Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen.

 • Edellytämme verenluovuttajilta kasvomaskin käyttöä verenluovutustiloissa. Veripalvelu tarjoaa kaikille kirurgisen suunenäsuojuksen. Myös henkilökuntamme käyttää suunenäsuojuksia. Lue koko ohje kasvomaskien käytöstä.

 • Ohjeistamme pitämään turvavälin tilassa oleviin muihin luovuttajiin.

 • Jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan sekä sieltä lähtiessään.

 • Verenluovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita. Myös oireinen allerginen nuha estää verenluovutuksen pandemia-aikana.

 • Rajoitamme luovutustiloissa yhtä aikaa olevien määrää.

 • Lapsia ja saattajia ei valitettavasti voi ottaa mukaan luovutustiloihin. Poikkeuksena on luovuttajan henkilökohtainen avustaja, mikäli luovuttaja tarvitsee tätä esimerkiksi kuulovamman takia.

 • Olemme lisänneet luovutustilojen puhdistusta ja henkilökuntamme on ohjeistettu pysymään kotona, jos heillä on mitään flunssaoireita.

Vaikutukset luovutussoveltuvuuteen

 • Tule verenluovutukseen vain oireettomana. Kuumeettoman flunssan jälkeen saa tulla luovuttamaan vasta, kun on ollut täysin oireeton vähintään vuorokauden ajan.

 • Koronarokote ei estä verenluovutusta. Voimakas rokotusreaktio (esim. kova särky, kuume tai ihottuma) aiheuttaa kahden vuorokauden luovutusesteen oireiden päättymisestä lukien.

 • Laboratorio- tai kotitestissä todetun koronavirustartunnan jälkeen tulee odottaa paranemisen jälkeen vähintään 14 vrk ennen luovutusta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta. 

 • Koronaviruspositiiviselle henkilölle altistuminen estää luovutuksen tartuntatautilääkärin määräämän virallisen karanteenin ajan (yleensä 10 vrk).  

 • Koronapotilaita hoitavalle henkilökunnalle ei tule luovutusestettä, kun työskentely on tapahtunut asianmukaisesti suojattuna.

 • Älä tule verenluovutukseen, jos sinulle on suositeltu vapaaehtoista kontaktien välttämistä (koronatestiä tai sen tuloksia odottaessa, tai saavuttaessa Suomeen maista, joissa koronan esiintyvyys on suurta) 

 • Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen. Matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa. 

 • Luovutustiloihin ei voida ottaa nuhaoireisia henkilöitä, joten allerginen nuha on luovutuseste, mikäli se ei ole lääkityksellä kurissa.

Varaa aika verenluovutukseen

Palvelemme tällä hetkellä ensisijaisesti ajan varanneita. Näin voimme rajoittaa verenluovuttajien määrää tiloissamme ja pitää huolta kaikkien turvallisuudesta koronavirusepidemian aikana. Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen. 

Kaikki luovutuspaikat aukioloaikoineen löytyvät täältä. Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat tällä hetkellä varattavissa noin kaksi viikkoa etukäteen. 

Varaa aika täältä.

Huomioithan, että varattu aika on ilmoittautumisaika. Kokonaisuudessaan käyntiin on hyvä varata aikaa puolesta tunnista tuntiin. 

Jos haluat luovuttaa ystäväsi kanssa, molemmille on varattava oma aika.Voitte tehdä varaukset samaan tai peräkkäisiin aikajaksoihin. Voitte myös soittaa maksuttomaan luovuttajainfoon, niin me teemme varaukset puolestanne, p. 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).

Katso ohjeet ajanvaraukseen.

Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.


Verenluovuttajanainen käyttää kirurgista kasvomaskia.


Usein kysytyt kysymykset

Järjestetäänkö verenluovutusta epidemia-aikana?

Kyllä. Veripalvelu toimii aina, niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. On ensiarvoisen tärkeää, että terveet ihmiset jatkavat verenluovuttamista, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet.

Onko verenluovutus vaarallista nyt epidemia-aikana?

Huolehdimme verenluovuttajien turvallisuudesta. Löydät käytössä olevat pandemiavarautumistoimemme tämän sivun yläosasta. Verenluovutukseen saavat tulla vain terveet henkilöt, joilla ei ole mitään flunssaoireita. Verenluovutus ei alenna vastustuskykyä.

Voinko luovuttaa verta, jos olen saanut koronarokotteen?

Koronarokote ei estä verenluovutusta. Voimakas rokotusreaktio (esim. kova särky, kuume tai ihottuma) aiheuttaa kahden vuorokauden luovutusesteen oireiden päättymisestä lukien. 

Testataanko verenluovuttajilta korona?

Koronaviruksen testaaminen verenluovuttajilta ei ole tarkoituksenmukaista. Koronaviruksen tartuntoja veriteitse ei ole todettu. Luovuttajan tulee toki olla täysin terve ja oireeton. 

Kysytäänkö verenluovutuksessa koronapassia?

Koronapassia ei pääosin kysytä verenluovutuksessa. Yksittäisissä verenluovutustilaisuuksissa tilan vuokraajat voivat kuitenkin sitä vaatia (esimerkiksi Tiedekeskus Heureka). Tällaisessa tapauksessa luovuttajia informoidaan asiasta erikseen.

Koronapassi on laissa tarkoitettu tilanteisiin, jolloin on voimassa viranomaisten asettamia rajoituksia epidemian leviämisen estämiseksi. Toistaiseksi voimassa olevat alueelliset tai valtakunnalliset rajoitustoimet eivät koske Veripalvelun asiakastiloja tai verenluovutustilaisuuksia.

Huolehdimme verenluovuttajien turvallisuudesta mm. maskisuosituksella, turvaväleillä ja tehostetulla hygienialla. Myös ajanvaraus auttaa rajaamaan tilassa yhtä aikaa olevien ihmisten määrää.

Pitääkö minun varata aika?

Kyllä, palvelemme tällä hetkellä ajanvarauksella. Tällä huolehdimme siitä, että verenluovutuksessa on kerralla vain rajallinen määrä luovuttajia. Jos ajanvarauskalenteri on täynnä, suosittelemme tulemaan toisena päivänä. Verta tarvitaan ihan joka arkipäivä potilaiden hoitoon, kaikista veriryhmistä. Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat tällä hetkellä varattavissa noin kaksi viikkoa etukäteen.  

Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen.

Onko Veripalvelussa maskipakko?

Verenluovuttajilta edellytetään kasvomaskin käyttöä verenluovutustiloissa. Maskin voi ottaa pois syömisen ja juomisen ajaksi sekä tunnistautumisen yhteydessä. Veripalvelu tarjoaa kaikille kirurgisen suunenäsuojuksen.

Verenluovutuksen maskiohjeet pähkinänkuoressa:

 • Verenluovutukseen ilmoittautuessa ei tarvitse vielä poistaa jo puettua suunenäsuojusta.
 • Juominen ennen luovutusta on tärkeää. Juomisen ajaksi kasvomaskin voi ottaa pois.
 • Verenluovuttajan tunnistamisen yhteydessä hoitaja pyytää paljastamaan kasvot. Tämän voi tehdä raottamalla suunenäsuojusta korvalenkistä.
 • Kasvomaskin voi vaihtaa aina tarvittaessa. Veripalvelu tarjoaa kirurgiset suunenäsuojat, ja niiden poistamiseen ja pukemiseen löytyy verenluovutustiloista käsihuuhdetta ja roskakoreja.
 • Halutessaan saa käyttää myös omaa kasvomaskia tai visiiriä. Niitäkin käytettäessä on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa ja poistaa käytetty maski / visiiri roskapussiin tai suljettavaan muovipussiin.

Kuinka pian flunssaoireiden loppumisen jälkeen voi luovuttaa verta?

Kuumeettoman flunssan jälkeen saa tulla luovuttamaan, kun olet täysin oireeton vähintään vuorokauden ajan. Kuumeisen flunssan jälkeen tulee odottaa 14 vrk paranemisen jälkeen ennen verenluovutusta. Laboratorio- tai kotitestissä todetun koronavirustartunnan jälkeen tulee odotella paranemisen jälkeen vähintään 14 vrk ennen luovutusta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen infektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta. 

Minulla on allerginen nuha. Voinko tulla luovuttamaan?

Pandemia-aikana verenluovutus ei ole mahdollista jos olet oireinen, sillä emme voi ottaa luovutustiloihin nuhaoireisia henkilöitä. Jos allergiasi on oireeton esim. lääkityksen ansiosta, olet tervetullut luovuttamaan verta.

Voinko luovuttaa verta, jos olen ollut kontaktissa koronaa sairastavaan potilaaseen?

Koronaviruspositiiviselle henkilölle altistuminen estää luovutuksen tartuntatautilääkärin määräämän virallisen karanteenin ajan (yleensä 10 vrk). Koronapotilaita hoitavalle henkilökunnalle ei tule luovutusestettä, kun työskentely on tapahtunut asianmukaisesti suojattuna.

Onko ulkomaanmatkaan liittyen uusia rajoituksia koronaviruksen takia?

Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen.

Matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa.

Ovatko SPR:n Veripalvelun verenluovutustilaisuudet yleisötilaisuuksia?

Aluehallintoviraston lausunto: Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun verenluovutustilaisuudet eivät ole laissa tarkoitettuja yleisötilaisuuksia. Toimivan verihuollon turvaaminen on välttämätöntä kaikissa tilanteissa. Se edellyttää liikkuvaa veripalvelutoimintaa ja luovutustilaisuuksien järjestämistä. On ensiarvoisen tärkeää, että verenluovutustilaisuudet järjestetään. 

Vaikuttavatko mahdolliset liikkumisrajoitukset verenluovutukseen?

Eivät. Jatkuva verenluovutus on kirjaimellisesti elintärkeä asia potilaiden hoidon kannalta, ja sen täytyy toimia myös poikkeusoloissa. Liikkumisrajoituksia koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että liikkuminen on sallittua vain välttämättömistä syistä. Verenluovutus katsotaan välttämättömäksi syyksi liikkumiseen siinäkin tapauksessa, että liikkumisrajoituksia tulisi. 

Miksi luovutustilaisuuksia perutaan?

Olemme valitettavasti joutuneet perumaan muutamia verenluovutustilaisuuksia esim. tilahaasteiden takia näin epidemia-aikana. Pyrimme löytämään aina korvaavan tilaisuuden tai pidentämään tarvittaessa toimistojemme aukioloaikoja, sillä joka päivä tarvitaan noin 800 verenluovutusta, jotta verta riittää potilaiden hoitoon Suomen sairaaloissa.

Miksi Suomessa ei testata verenluovuttajilta koronaviruksen vasta-aineita?

Vasta-aineiden testaamisasiat ovat olleet esillä jo heti koronapandemian alkuvaiheesta lähtien ja olemme seuranneet sekä kansallista tilannetta että muiden maiden veripalvelulaitosten tutkimusaktiviteetteja. Toistaiseksi meillä ei ole ollut tarvetta käynnistää erillistä omaa hanketta, jossa rekrytoisimme verenluovuttajia. Suomessa väestötason vasta-ainetutkimuksia koordinoi THL.

Onko koronarokotteen saaneen verenluovuttajan veri turvallista? 

Kyllä, on turvallista. Rokotteissa ei ole COVID-19 tautia aiheuttavaa SARS-CoV-2 -virusta tai edes sen osasia. Myöskään niin sanotuissa virusvektorirokotteissa ei ole tautia aiheuttavia/lisääntymiskykyisiä viruksia. Rokotteiden tehoaineet (nanolipidipartikkeleihin liitetty tai virusvektoriin sisällytetty piikkiproteiinin synteettisesti valmistettu mRNA-/geenikoodi) siirtyvät hyvin pian injektiokohdasta lähialueen lihas- ja imusoluihin (imusolmukkeisiin), eivätkä siten juurikaan, jos ollenkaan, päädy verenkiertoon. Lisäksi rokotteiden sisältämä RNA hajoaa elimistössä nopeasti. 

Luovutetun veren jatkokäsittelyn myötä verivalmisteissa on hyvin vähän plasmaa ja valkosolut on poistettu suodattamalla, mikä edelleen vähentää mahdollisia rokotuksen jälkeisiä pieniä jäämiä valmisteissa. Kun rokotettu on muodostanut vasta-aineita, niin vasta-aineita siirtyy vähäisessä määrin valmisteen pienen plasmamäärän mukana veren saajaan, mutta tämä määrä on niin pieni, että se ei riitä antamaan suojaa potilaalle. Lue täältä lisää koronarokotteista ja verenluovutuksesta.

Miten saan tietää veriryhmäni? Vaikuttaako veriryhmä riskiin saada koronavirus?

Omaa veriryhmää ei ole koronan vuoksi tarpeellista selvittää. Halutessaan verenluovuttajat voivat tiedustella omaa ryhmäänsä: Maksuton luovuttajainfo 0800 5801 (arkisin klo 8–17). Veripalvelussa ei tutkita veriryhmää koronariskin selvittämiseksi.

FIMMin (Institute for Molecular Medicine Finland) tutkijoiden koordinoiman laajan kansainvälisen tutkimushankkeen tuorein analyysi ei vahvistanut epäilyjä veriryhmän vaikutuksesta riskiin sairastua koronavirustautiin. Tietty kromosomissa 3 sijaitseva geenirikas alue sen sijaan näyttäisi olevan selkeä riskitekijä. Lisätutkimuksia tarvitaan biologisen mekanismin selvittämiseksi.


Koronaepidemiaan liittyvät tiedotteet

13.1.2022

Näin epidemiatilanne vaikuttaa verenluovutukseen – Varaa aika ja auta potilaita

29.12.2021

Muutos verenluovutuksen koronavarotoimiin: Asiakastiloihin vain verenluovuttajia

2.12.2021 

Perheenjäsenen flunssa ei estä verenluovutusta

5.8.2021

Matkustuksen aiheuttamat varoajat verenluovutukseen muuttuvat 9.8.

28.6.2021

Verenluovutuksen koronavarotoimet muuttuivat

4.5.2021

Koronarokotus ei estä verenluovutusta

9.4.2021

Verenluovuttajien aktiivisuutta tarvitaan koronaepidemian jatkuessa

1.3.2021

Veripalvelu edellyttää nyt kaikilta suunenäsuojuksen käyttöä

29.1.2021

Muutoksia luovutussoveltuvuuteen 1.2. alkaen

29.1.2021
Ohjeita maskin käyttöön verenluovutuksessa

4.1.2021
Muutoksia verenluovutusedellytyksiin 4.1. alkaen

25.11.2020

Verenluovutuksen koronakäytännöt 25.11. alkaen

15.10.2020

Verenluovutuksessa kattavat koronavarotoimenpiteet - luovutus on turvallista myös poikkeusaikana

6.10.2020

Verenluovutuksessa otetaan lisätoimena käyttöön suu-nenäsuojukset

24.9.2020

Verenluovuttajien turvallisuudesta huolehditaan myös poikkeusaikana

21.9.2020

Uusia matkustuksen aiheuttamia rajoituksia voimaan 21.9.

21.8.2020

Uusia matkustuksen aiheuttamia rajoituksia voimaan 24.8.

7.8.2020

Verenluovutukset järjestetään edelleen ajanvarauksella

13.7.2020

Matkailun aiheuttamat ajankohtaiset verenluovutusrajoitukset

29.6.2020

Verenluovutukseen saa taas tuoda saattajan

16.6.2020

Matkustuksen aiheuttamia luovutusrajoituksia puretaan

6.4.2020

Varaa aika pääsiäisen verenluovutukseen
6.4.2020

Veripalvelun tutkijat selvittävät yksilöllistä alttiutta sairastua koronavirusinfektioon

30.3.2020

Verenluovutustilaisuuksiin ajanvaraus koronaepidemian vuoksi

27.3.2020

Fimean tiedote: Veripalvelun jatkuvuus turvattava myös koronavirusepidemian aikana

23.3.2020

Veripalvelutoimistot palvelevat ajanvarauksella

18.3.2020

Verenluovutuksessa käytössä pandemiavarautumistoimet

17.3.2020

Koronaepidemia: Verenluovuttajia tarvitaan: Luovutusrajoituksia päivitetty 18.3. alkaen

17.3.2020

Verenluovuttajia tarvitaan myös epidemia-aikana

16.3.2020

Veripalvelun osalta koronavirusepidemian vaikutukset ovat toistaiseksi hyvin hallinnassa


Tiedotamme ajankohtaisista asioista myös Facebookissa ja Twitterissä.

**

Ajankohtaista koronaviruksesta / THL

**

Punaisen Ristin koronasivukorona, koronavirus, maski, kasvomaski, suunenäsuojus, maskipakko