Haku Menu

Koronaepidemia ja verenluovutus

Veripalvelu toimii ja verenluovutuspisteet pidetään auki pandemiatilanteessakin. On ensiarvoisen tärkeää, että terveet ihmiset jatkavat verenluovuttamista. Olemme koonneet tälle sivulle ohjeet verenluovutukseen tulijoille koronaepidemian aikana sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. Sivun alalaidasta löydät myös linkit aiheeseen liittyviin tiedotteisiin.

Varotoimet verenluovutuspaikoilla 

 • Palvelemme tällä hetkellä ajanvarauksella. Ajan voi varata täältä. Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen.
 • Ohjeistamme pitämään vähintään 2 metrin turvavälin tilassa oleviin muihin luovuttajiin.
 • Jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan sekä sieltä lähtiessään.
 • 1.3.2021 alkaen luovuttajien edellytetään käyttävän sisätiloissa Veripalvelun tarjoamaa kirurgista suunenäsuojusta. Se suojaa muita verenluovuttajia, henkilökuntaa ja luovuttajaa itseään. Suunenäsuojuksen saa ilmoittautumisen yhteydessä. Kirurginen suunenäsuojus tarjoaa paremman suojan kuin mahdollinen oma esim. kangasmaski tai kertakäyttöinen ns. kansalaismaski. Myös henkilökunta käyttää suunenäsuojuksia.
 • Verenluovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita. Myös oireinen allerginen nuha estää verenluovutuksen pandemia-aikana.
 • Rajoitamme luovutustiloissa yhtä aikaa olevien määrää.
 • Luovutukseen ei saa tulla lapsen (koskee myös vaunuissa olevaa vauvaa/pikkulasta) tai muun saattajan kanssa (poislukien esim. aistivammaisen tulkki tai avustaja). 
 • Olemme lisänneet luovutustilojen puhdistusta ja henkilökuntamme on ohjeistettu pysymään kotona, jos heillä on mitään flunssaoireita.

Vaikutukset luovutussoveltuvuuteen

 • Tule verenluovutukseen vain oireettomana. Kuumeettoman flunssan jälkeen saa tulla luovuttamaan vasta, kun on ollut täysin oireeton vähintään vuorokauden ajan.

 • Koronarokote ei estä verenluovutusta. Voimakas rokotusreaktio (esim. kova särky, kuume tai ihottuma) aiheuttaa kahden vuorokauden luovutusesteen oireiden päättymisestä lukien. 

 • Laboratoriotestissä todetun koronavirustartunnan jälkeen tulee odottaa paranemisen jälkeen vähintään 14 vrk ennen luovutusta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta. 

 • Koronaviruspositiiviselle henkilölle altistuminen estää luovutuksen tartuntatautilääkärin määräämän virallisen karanteenin ajan (14 tai 21 vrk).  
 • Koronapotilaita hoitavalle henkilökunnalle ei 1.2.2021 alkaen tule enää luovutusestettä, kun työskentely on tapahtunut asianmukaisesti suojattuna.
 • Jos perheenjäsenellesi tai muulle lähikontaktillesi on suositeltu omaehtoista karanteenia altistuksen takia tai hän on menossa koronatestiin, saat luovuttaa, kunhan olet itse terve, etkä karanteenissa.
 • Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen. Matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa. 

 • Luovutustiloihin ei voida ottaa nuhaoireisia henkilöitä, joten allerginen nuha on luovutuseste, mikäli se ei ole lääkityksellä kurissa.

Varaa aika verenluovutukseen

Palvelemme tällä hetkellä ensisijaisesti ajan varanneita. Näin voimme rajoittaa verenluovuttajien määrää tiloissamme ja pitää huolta kaikkien turvallisuudesta koronavirusepidemian aikana. Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen. 

Kaikki luovutuspaikat aukioloaikoineen löytyvät täältä. Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat tällä hetkellä varattavissa noin kaksi viikkoa etukäteen. 

Varaa aika täältä.

Huomioithan, että varattu aika on ilmoittautumisaika (esim. 15 minuutin aikajakso). Kokonaisuudessaan käyntiin on hyvä varata aikaa puolesta tunnista tuntiin. 

Jos haluat luovuttaa ystäväsi kanssa, molemmille on varattava oma aika. Veripalvelutoimistojen ajanvarausjärjestelmä ei näytä kuin yhden ajanvarausmahdollisuuden yhteen ajankohtaan. Samassa aikajaksossa voi olla kuitenkin useampi paikka vapaana. Tehkää siinä tapauksessa varaus yhtä aikaa tai vuoron perään samaan tai peräkkäisiin aikajaksoihin. Voitte myös soittaa maksuttomaan luovuttajainfoon, niin me teemme varaukset puolestanne, p. 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).

Katso ohjeet ajanvaraukseen.

Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.


Verenluovuttajanainen käyttää kirurgista kasvomaskia.


Usein kysytyt kysymykset


Järjestetäänkö verenluovutusta epidemia-aikana?

Kyllä. Veripalvelu toimii aina, niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. On ensiarvoisen tärkeää, että terveet ihmiset jatkavat verenluovuttamista, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet.

Onko verenluovutus vaarallista nyt epidemia-aikana?

Huolehdimme verenluovuttajien turvallisuudesta. Löydät käytössä olevat pandemiavarautumistoimemme tämän sivun yläosasta. Verenluovutukseen saavat tulla vain terveet henkilöt, joilla ei ole mitään flunssaoireita. Verenluovutus ei alenna vastustuskykyä.

Voinko luovuttaa verta, jos olen saanut koronarokotteen?

Koronarokote ei estä verenluovutusta. Voimakas rokotusreaktio (esim. kova särky, kuume tai ihottuma) aiheuttaa kahden vuorokauden luovutusesteen oireiden päättymisestä lukien. 

Ovatko SPR:n Veripalvelun verenluovutustilaisuudet yleisötilaisuuksia?

Aluehallintoviraston lausunto: Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun verenluovutustilaisuudet eivät ole laissa tarkoitettuja yleisötilaisuuksia. Toimivan verihuollon turvaaminen on välttämätöntä kaikissa tilanteissa. Se edellyttää liikkuvaa veripalvelutoimintaa ja luovutustilaisuuksien järjestämistä. On ensiarvoisen tärkeää, että verenluovutustilaisuudet järjestetään. 

Usein kysytyt kysymykset, Aluehallintovirasto.

Vaikuttavatko mahdolliset liikkumisrajoitukset verenluovutukseen?

Eivät. Jatkuva verenluovutus on kirjaimellisesti elintärkeä asia potilaiden hoidon kannalta ja sen täytyy toimia myös poikkeusoloissa. Liikkumisrajoituksia koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että liikkuminen on sallittua vain välttämättömistä syistä. Verenluovutus katsotaan välttämättömäksi syyksi liikkumiseen siinäkin tapauksessa, että liikkumisrajoituksia tulisi. 

Testataanko verenluovuttajilta korona?

Koronaviruksen testaaminen verenluovuttajilta ei ole tarkoituksenmukaista. Koronaviruksen tartuntoja veriteitse ei ole todettu. Luovuttajan tulee toki olla täysin terve ja oireeton. 

Pitääkö minun varata aika?

Kyllä, palvelemme tällä hetkellä ajanvarauksella. Tällä huolehdimme siitä, että verenluovutuksessa on kerralla vain rajallinen määrä luovuttajia. Jos ajanvarauskalenteri on täynnä, suosittelemme tulemaan toisena päivänä. Verta tarvitaan ihan joka arkipäivä potilaiden hoitoon. Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat tällä hetkellä varattavissa noin kaksi viikkoa etukäteen.  

Varaa aika täältä.

Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen.

Onko Veripalvelussa maskipakko?

Kyllä. 1.3.2021 alkaen luovuttajien edellytetään käyttävän sisätiloissa Veripalvelun tarjoamaa kirurgista suunenäsuojusta. Se suojaa muita verenluovuttajia, henkilökuntaa ja luovuttajaa itseään. Suunenäsuojuksen saa ilmoittautumisen yhteydessä ja se pitää vaihtaa päälle viimeistään kun on juonut saapumisen jälkeen. Ilman maskia ei voi luovuttaa verta. Myös henkilökunta käyttää suunenäsuojuksia.

Veripalvelun tiloissa ei voi käyttää omaa maskia (omaa suunenäsuojusta ei tarvitse poistaa vielä ilmoittautumisen yhteydessä, jos se on jo puettuna). Veripalvelun tarjoama kirurginen suunenäsuojus tarjoaa paremman suojan kuin mahdollinen oma esim. kangasmaski tai kertakäyttöinen ns. kansalaismaski. Poikkeuksena luovuttajille sallitaan omien venttiilittömien FFP2- ja FFP3-suojainten käyttö. Venttiilillisen FFP2- ja FFP3-suojaimen saa jättää Veripalvelun tarjoaman suojuksen alle tai vaihtaa se pelkkään kirurgiseen suunenäsuojukseen.

Verenluovuttajat käyttävät kirurgista maskia koko käynnin ajan, paitsi kun he juovat ja syövät ennen sekä jälkeen verenluovutuksen. Tunnistamisen yhteydessä luovuttaja paljastaa kasvonsa raottamalla suu-nenäsuojusta korvalenkistä.

Käytetyt suunenäsuojukset hävitetään välittömästi roskakoriin (tai uudelleenkäytettävä kangasmaski muovipussiin). Desinfioi kätesi joka kerta ennen uuden maskin pukemista sekä käytettyyn maskiin koskemisen jälkeen.

Miksi luovutustilaisuuksia perutaan?

Olemme valitettavasti joutuneet perumaan muutamia verenluovutustilaisuuksia esim. tilahaasteiden takia näin epidemia-aikana. Pyrimme löytämään aina korvaavan tilaisuuden tai pidentämään tarvittaessa toimistojemme aukioloaikoja, sillä joka päivä tarvitaan noin 800 verenluovutusta, jotta verta riittää sairaaloille.

Kuinka pian flunssaoireiden loppumisen jälkeen voi luovuttaa verta?

Kuumeettoman flunssan jälkeen saa tulla luovuttamaan, kun olet täysin oireeton vähintään vuorokauden ajan. Kuumeisen flunssan jälkeen tulee odottaa 14 vrk paranemisen jälkeen ennen verenluovutusta. Laboratoriotestissä todetun koronavirustartunnan jälkeen tulee odotella paranemisen jälkeen vähintään 14 vrk ennen luovutusta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen infektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta. 

Minulla on allerginen nuha. Voinko tulla luovuttamaan?

Pandemia-aikana verenluovutus ei ole mahdollista jos olet oireinen, sillä emme voi ottaa luovutustiloihin nuhaoireisia henkilöitä. Jos allergiasi on oireeton esim. lääkityksen ansiosta, olet tervetullut luovuttamaan verta.

Voinko luovuttaa verta jos olen ollut kontaktissa koronaa sairastavaan potilaaseen?

Koronaviruspositiiviselle henkilölle altistuminen estää luovutuksen tartuntatautilääkärin määräämän virallisen karanteenin ajan (14 tai 21 vrk). Koronapotilaita hoitavalle henkilökunnalle ei 1.2. alkaen tule luovutusestettä, kun työskentely on tapahtunut asianmukaisesti suojattuna.

Onko ulkomaanmatkaan liittyen uusia rajoituksia koronaviruksen takia?

Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen.

Matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa.

Miksi Suomessa ei testata verenluovuttajilta koronaviruksen vasta-aineita?

Vasta-aineiden testaamisasiat ovat olleet esillä jo heti koronapandemian alkuvaiheesta lähtien ja olemme seuranneet sekä kansallista tilannetta että muiden maiden veripalvelulaitosten tutkimusaktiviteetteja. Toistaiseksi meillä ei ole ollut tarvetta käynnistää erillistä omaa hanketta, jossa rekrytoisimme verenluovuttajia. Suomessa väestötason vasta-ainetutkimuksia koordinoi THL.

Onko koronarokotteen saaneen verenluovuttajan veri turvallista? 

Kyllä, on turvallista. Rokotteissa ei ole COVID-19 tautia aiheuttavaa SARS-CoV-2 -virusta tai edes sen osasia. Myöskään niin sanotuissa virusvektorirokotteissa ei ole tautia aiheuttavia/lisääntymiskykyisiä viruksia. Rokotteiden tehoaineet (nanolipidipartikkeleihin liitetty tai virusvektoriin sisällytetty piikkiproteiinin synteettisesti valmistettu mRNA-/geenikoodi) siirtyvät hyvin pian injektiokohdasta lähialueen lihas- ja imusoluihin (imusolmukkeisiin), eivätkä siten juurikaan, jos ollenkaan, päädy verenkiertoon. Lisäksi rokotteiden sisältämä RNA hajoaa elimistössä nopeasti. 

Luovutetun veren jatkokäsittelyn myötä verivalmisteissa on hyvin vähän plasmaa ja valkosolut on poistettu suodattamalla, mikä edelleen vähentää mahdollisia rokotuksen jälkeisiä pieniä jäämiä valmisteissa. Kun rokotettu on muodostanut vasta-aineita, niin vasta-aineita siirtyy vähäisessä määrin valmisteen pienen plasmamäärän mukana veren saajaan, mutta tämä määrä on niin pieni, että se ei riitä antamaan suojaa potilaalle. 

Miten saan tietää veriryhmäni? Vaikuttaako veriryhmä riskiin saada koronavirus?

Omaa veriryhmää ei ole koronan vuoksi tarpeellista selvittää. Halutessaan verenluovuttajat voivat tiedustella omaa ryhmäänsä: Maksuton luovuttajainfo 0800 5801 (arkisin klo 8–17). Veripalvelussa ei tutkita veriryhmää koronariskin selvittämiseksi.

FIMMin (Institute for Molecular Medicine Finland) tutkijoiden koordinoiman laajan kansainvälisen tutkimushankkeen tuorein analyysi ei vahvistanut epäilyjä veriryhmän vaikutuksesta riskiin sairastua koronavirustautiin. Tietty kromosomissa 3 sijaitseva geenirikas alue sen sijaan näyttäisi olevan selkeä riskitekijä. Lisätutkimuksia tarvitaan biologisen mekanismin selvittämiseksi.


Koronaepidemiaan liittyvät tiedotteet


1.3.2021

Veripalvelu edellyttää nyt kaikilta suunenäsuojuksen käyttöä

29.1.2021
Muutoksia luovutussoveltuvuuteen 1.2. alkaen

29.1.2021
Ohjeita maskin käyttöön verenluovutuksessa

4.1.2021
Muutoksia verenluovutusedellytyksiin 4.1. alkaen

25.11.2020

Verenluovutuksen koronakäytännöt 25.11. alkaen

15.10.2020

Verenluovutuksessa kattavat koronavarotoimenpiteet - luovutus on turvallista myös poikkeusaikana

6.10.2020

Verenluovutuksessa otetaan lisätoimena käyttöön suu-nenäsuojukset

24.9.2020

Verenluovuttajien turvallisuudesta huolehditaan myös poikkeusaikana

21.9.2020

Uusia matkustuksen aiheuttamia rajoituksia voimaan 21.9.

21.8.2020

Uusia matkustuksen aiheuttamia rajoituksia voimaan 24.8.

7.8.2020
Verenluovutukset järjestetään edelleen ajanvarauksella

13.7.2020
Matkailun aiheuttamat ajankohtaiset verenluovutusrajoitukset

29.6.2020
Verenluovutukseen saa taas tuoda saattajan

16.6.2020
Matkustuksen aiheuttamia luovutusrajoituksia puretaan

6.4.2020
Varaa aika pääsiäisen verenluovutukseen
6.4.2020
Veripalvelun tutkijat selvittävät yksilöllistä alttiutta sairastua koronavirusinfektioon

30.3.2020
Verenluovutustilaisuuksiin ajanvaraus koronaepidemian vuoksi

27.3.2020
Fimean tiedote: Veripalvelun jatkuvuus turvattava myös koronavirusepidemian aikana

23.3.2020
Veripalvelutoimistot palvelevat ajanvarauksella

18.3.2020
Verenluovutuksessa käytössä pandemiavarautumistoimet

17.3.2020
Koronaepidemia: Verenluovuttajia tarvitaan: Luovutusrajoituksia päivitetty 18.3. alkaen

17.3.2020
Verenluovuttajia tarvitaan myös epidemia-aikana

16.3.2020
Veripalvelun osalta koronavirusepidemian vaikutukset ovat toistaiseksi hyvin hallinnassa

Tiedotamme ajankohtaisista asioista myös Facebookissa ja Twitterissä.

**

Ajankohtaista koronaviruksesta / THL

**

Punaisen Ristin koronasivukorona, koronavirus, maski, kasvomaski, suunenäsuojus, maskipakko