Haku Menu

Afrikkalaistaustaisia luovuttajia tarvitaan

Eri väestöissä esiintyy harvinaisia veriryhmiä, joita ei löydy lainkaan muilta. Erityisesti afrikkalaistaustaisia verenluovuttajia tarvitaan nyt Suomessa lisää.

 

Potilaalle annetaan aina ensisijaisesti hänen oman veriryhmänsä verta. Tavallisesti luovuttajan etnisellä taustalla ei ole merkitystä, koska tärkeimmät ABO- ja Rh -veriryhmäominaisuudet ovat kaikilla ihmisillä samat.

Eri väestöissä esiintyy kuitenkin myös harvinaisia veriryhmiä tai veriryhmäyhdistelmiä, joita ei löydy lainkaan muilta. Silloin potilaalle tarvitaan verta samaan etniseen ryhmään kuuluvalta luovuttajalta, jolla on sama harvinaisuus. Myös silloin, jos potilas tarvitsee verensiirtoja toistuvasti, sopivia luovuttajia voi löytyä helpoimmin samasta etnisestä ryhmästä.

 

Esimerkiksi U-negatiivinen veriryhmä on nimenomaan afrikkalaissyntyisillä esiintyvä harvinainen veriryhmä (esiintyvyys alle 1 %), mutta yhtään tällaista verenluovuttajaa ei vielä ole löytynyt Suomesta.

Tällä hetkellä afrikkalaistaustaisia luovuttajia on siis Suomessa liian vähän suhteessa väestöryhmän kasvavaan kokoon ja potilaiden määrään. Sama haaste on myös monissa muissa Euroopan maissa.

Verivalmisteita annetaan kaiken ikäisille potilaille syntymättömistä vauvoista vanhuksiin. Afrikkalaista syntyperää olevilla henkilöillä esiintyy tavallista useammin sirppisoluanemiaa, mitä hoidetaan toistuvilla verensiirroilla. Nämä potilaat tarvitsevat siis verivalmisteita säännöllisesti suuria määriä.


Oulussa asuva Emille Nyembo sairastaa sirppisoluanemiaa. Pieni poika on tarvinnut kymmeniä pusseja verta ja kantasolusiirron, mutta hoito ei ole vielä purrut toivotulla tavalla. Lue Emillen tarina.


Verenluovutus on turvallista ja helppoa

Verenluovutus on helppo, turvallinen ja nopea tapa tehdä hyvää. Se voi jonain päivänä pelastaa myös sinun perheenjäsenesi, sukulaisesi tai ystäväsi hengen. Katso video Rafaelin ensiluovutuksesta:

 Video: YLE

 

Yhdellä luovutuksella voit auttaa kolmea eri potilasta, sillä verestä erotellaan punasolut, verihiutaleet ja plasma. Lue lisää täältä.

Katso lähin luovutuspaikkasi.


  #africanbloodneeded

 

 

Huomioi nämä ennen luovutusta:

Terveyskysely täytetään suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tulkin tai avustajan käyttö on sallittua vain kuulo- tai näkövammaisille.

Tutustu verenluovutuksen kulkuun tästä.

Luovuttaaksesi tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen.

Ota mukaasi virallinen, kuvallinen henkilötodistus (Suomen passi, virallinen henkilökortti) tai ajokortti. Mikäli henkilöllisyystodistuksessasi ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitaan lisäksi erillinen todistus siitä (Kela-kortti tai maistraatin, tai  Digi- ja väestötietoviraston tai veroviranomaisten todistus suomalaisesta henkilötunnuksesta)

Jos olet asunut alle 5-vuotiaana malaria-alueella, tehdään sinulle ensimmäisellä käyntikerralla malariavasta-ainetesti. Tällöin et vielä voi luovuttaa verta. Mikäli testi osoittautuu negatiiviseksi (saat vastauksen postitse parin viikon kuluessa), verenluovutus on mahdollista. Jotta voit luovuttaa verta, pitää edellisestä vierailusta malaria-alueella olla kulunut kolme vuotta. ​