Patienter överlever tack vare frivilliga blodgivare

Onsdagen den 14 juni firas Internationella blodgivardagen. Syftet med temadagen är att påminna om vikten av blodgivning och att tacka blodgivare för deras värdefulla frivilligarbete.

Finlands Röda Kors Blodtjänst grundades 1948. Blodtjänst har levererat blodprodukter till patienter i 75 år och jubileumsårets slogan är 75 år av omsorg.

Omsorg präglar också varje blodgivare. I 75 år har frivilliga blodgivare sträckt ut sin hand och hjälpt patienter.

”Blodgivarnas betydelse har inte försvunnit någonstans under årens lopp. Det finns ingen behandling som kan ersätta blodprodukter. Om man vill hjälpa till genom att ge blod kan man utan alltför stort besvär göra det på ett mycket konkret sätt”, säger Johanna Castrén, direktör för blodgivning vid Blodtjänst.

En viktig form av frivilligarbete

Internationella blodgivardagen uppmuntrar alla att tänka på sin egen roll i frivilligarbetet. En enkel handling, som att ge blod, kan göra stor skillnad i andra människors liv – och till och med rädda liv. En jämn tillgång på blodprodukter är en nödvändig förutsättning för att sjuk- och hälsovården i Finland ska fungera.

Det lönar sig att besöka Blodtjänsts webbplats för att kontrollera om man kan göra en insats som frivillig på detta sätt. Och även om man inte kan göra det just nu är att tala för saken också viktigt.

“Finland behöver en blodgivarkår som så bra som möjligt representerar de människor som bor här. Med en bred blodgivarbas kan vi svara på förändrade blodbehov och olika patienters behov. Många slags människor som blodgivare skapar bästa möjliga förutsättningar för att förbereda sig för utmaningar och föränderliga situationer”, påpekar Castrén.

Blodgivning runt om i landet

I Finland är blodgivning frivillig och obetald. Blodtjänst verkar i hela landet. Man kan ge blod på Blodtjänsts fasta verksamhetsställen och vid blodgivningsevenemang runt om i landet.

Blodgivningsställen och tidsbokning hittar du här.

Senast uppdaterad: 14.06.2023