Potilaat selviävät vapaaehtoisten verenluovuttajien avulla

Keskiviikkona 14. kesäkuuta vietetään Maailman verenluovuttajien päivää. Kansainvälisen teemapäivän tarkoituksena on muistuttaa verenluovutuksen merkityksestä ja kiittää verenluovuttajia heidän tekemästään arvokkaasta vapaaehtoistyöstä.

Kaksi verenluovuttajaa istuu vierekkäisillä verenluovutuspedeillä ja hymyilee kameralle.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu perustettiin vuonna 1948. Veripalvelu on välittänyt verivalmisteita potilaille jo 75 vuoden ajan ja juhlavuoden slogan on 75 vuotta välittämistä.

Välittäminen liittyy myös jokaiseen verenluovuttajaan. 75 vuoden ajan vapaaehtoiset verenluovuttajat ovat ojentaneet kätensä ja auttaneet potilaita.

”Verenluovuttajien merkitys ei ole vuosien saatossa hävinnyt minnekään. Verivalmisteille ei ole olemassa korvaavaa hoitoa. Jos haluaa olla avuksi luovuttamalla verta, voi pienellä vaivalla auttaa hyvin konkreettisesti”, sanoo verenluovutuksen johtaja Johanna Castrén Veripalvelusta.

Tärkeä vapaaehtoisuuden muoto

Maailman verenluovuttajien päivä kannustaa kaikkia miettimään omaa rooliaan vapaaehtoistyössä. Yksinkertaisella teolla, kuten verenluovutuksella, voi vaikuttaa merkittävästi muiden ihmisten elämään – ja pelastaa jopa henkiä. Verivalmisteiden tasainen riittävyys on välttämätön edellytys suomalaisen terveydenhuollon toiminnalle.

Veripalvelun sivuilla kannattaa käydä tarkistamassa voiko toimia tällaisella tavalla vapaaehtoisena. Ja jos ei juuri nyt voikaan, myös puolesta puhuminen on merkityksellistä.

”Suomessa tarvitaan luovuttajakunta, joka edustaa mahdollisimman hyvin täällä asuvia ihmisiä. Laajalla porukalla pystymme vastaamaan muuttuvaan verentarpeeseen ja erilaisten potilaiden tarpeisiin. Monenlaiset ihmiset luovuttajina luovat parhaan mahdollisen tilanteen varautua haasteisiin ja muuttuviin tilanteisiin”, Castrén muistuttaa.

Verenluovutukset ympäri maata

Verenluovutus on Suomessa vapaaehtoista eikä siitä makseta palkkiota. Veripalvelu toimii valtakunnallisesti. Verta voi luovuttaa Veripalvelun toimipisteissä ja verenluovutustilaisuuksissa ympäri maata.

Luovutuspaikat ja ajanvaraus löytyvät osoitteesta veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Viimeksi päivitetty: 16.06.2023