Sommarens kom ihåg-lista för blodgivare

På sommaren finns det några viktiga saker att tänka på för en blodgivare. Sommarvärme och solbad kräver att man får i sig mycket vätska. Eftersom man kan donera blod utanför den egna hemorten kan blodgivningen på sommaren eventuellt också ske på stugorten eller där man semestrar. Dessutom är det värt att notera att en utrikesresa kan orsaka ett tillfälligt hinder för blodgivning.

På sommaren är det skönt att koppla av och samtidigt göra något gott – också under sommarsäsongen behöver patienterna blodprodukter varje dag.

Begränsningar för blodgivning för Europaresenärer från och med den 4 juli

Normalt leder resor inom EU inte till några begränsningar för blodgivning. Under perioden början av juli till slutet av november leder resor i områden med West Nile-virus i mellan- och södra Europa dock till en blodgivningskarens på 28 dygn räknat från dagen för återkomsten.

Från och med den 4 juli leder resor (vistelse på mer än 20 timmar) i följande områden till ett 28 dagars hinder för blodgivning:

Bulgarien
sydvästra Spanien; sydväst om linjen Malaga-Cordoba-Cáceres (gäller inte städerna i fråga)
Italien; med undantag för Rom, Sicilien och Sardinien
Österrike; landets östra del – öster om linjen Linz–Graz (gäller inte städerna i fråga), inklusive Wien
Grekiska fastlandet (inklusive Peloponnesiska halvön och ön Euboia)
Rumänien
Tyskland; landets nordöstra del öster om linjen Rostock–Leipzig (gäller inte städerna i fråga), inklusive Berlin
Ungern

Resor utanför EU/EFTA-länderna och Storbritannien leder alltid till en karens på 28 dygn.

De landsspecifika karenstiderna finns på Blodtjänsts webbplats. För ytterligare information, ring vårt avgiftsfria infonummer för blodgivare: 0800 05801 (vard. 8–17).

Blodgivning är säkert även i värmen

Även i sommarvärmen är det säkert att ge blod, så länge du kommer ihåg följande tips:

Drick tillräckligt med vatten eller saft. Både före och efter blodgivningen är det viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.
Ta det lugnt! På blodgivningsdagen är det bäst att undvika alltför stora ansträngningar samt bastubad.

Blodgivningstillfällen ordnas varje vardag, även på sommaren. Om du är ute på stugan och semestrar utanför din hemort kan du gå in på vår webbplats och kontrollera var närmaste blodgivningsställe ligger och bekanta dig med en ny blodtjänstbyrå eller en ambulerande enhet. Man kan ge blod i hela Finland.

 

Senast uppdaterad: 06.06.2023