Rekommendationen om munskydd tas bort

Coronavirusepidemin har avtagit i hela landet och man behöver inte längre använda munskydd i allmänna utrymmen annat än i undantagsfall. Från den 12.5 hävs även rekommendationen om munskydd vid blodgivning.

​Vi ser fortfarande till att ha god hygien och hålla avstånd vid möten i våra blodgivningslokaler. Blodgivaren ska fortfarande vara frisk och inte uppvisa några förkylningssymtom. Man får inte heller ge blod om man har blivit exponerad för coronaviruset, det vill säga om man är i karantän eller har fått rekommendationen att på eget initiativ undvika kontakt. Personalen vid blodgivningen följer samma principer.

Den som vill använda munskydd får fortfarande göra det. Blodtjänst erbjuder ett kirurgiskt mun- och nässkydd till alla blodgivare som vill ha ett sådant. Vi rekommenderar att skyddet används i nära kontakt med personer som inte har ett fullgott vaccinationsskydd mot coronaviruset.

Om en blodgivare vill att skötaren ska använda munskydd använder vår personal det i kontakt med blodgivaren i fråga. Blodtjänst kan vid behov införa en rekommendation om munskydd på nytt om situationen kräver det.

 

Senast uppdaterad: 01.03.2023