Maj månad utmanar blodgivning – hjälp patienter och vinn en munkjacka

Maj är vanligtvis en svår tid för blodgivning. Första maj och Kristi himmelsfärdsdag som infaller på vardagar minskar blodgivningsdagarna, men patienternas behov av hjälp minskar inte.

Luovuttaja-hoodie.

I slutet av våren hotar dörren till blodgivningsställena att gå mindre sällan, när vårens brådska och den kommande festsäsongen tar över folks tankar. Patienterna behöver dock blodprodukter jämnt hela månaden. Det är därför viktigt att omkring 800 blodgivare sträcker ut en hjälpande hand varje vardag. Sammanlagt behövs nästan 16 000 blodgivares hjälp i maj.

I år uppmuntrar Blodtjänst till blodgivning också i maj genom en ny utlottning. Bland alla som deltar i blodgivning 8.5–4.6.2023 lottar vi ut nya Luovuttaja-munkjackor.

”Munkjackorna är ett snyggt sätt att berätta att man är en livräddare. Genom att bära en sådan kan man samtidigt berätta för andra om en viktig sak – blodgivning. Vi hoppas att utlottningen bidrar till att mobilisera blodgivare”, säger Anne Lind, marknadsföringschef på Blodtjänst.

Blodgivning är ett enkelt och säkert sätt att hjälpa andra. Blodgivningen tar ungefär en timme och blodet från en enda blodgivning kan hjälpa upp till tre patienter. Blodgivning ordnas varje vecka på flera orter runt om i landet.

Munkjackan kan också köpas i Röda Korsets webbutik. Intäkterna från Röda Korsets butik går i sin helhet till organisationens inhemska verksamhet.