Lagren med akutblod sinar – O-negativa blodgivare behövs omgående

Behovet av akutblod, O-, har varit mycket större än normalt de senaste dagarna, och lagren har minskat i alarmerande takt. Blodtjänst vädjar: Om du har blodgruppen O-, kom och ge blod.

Blod av typen O- kallas akutblod, eftersom det kan ges till patienter i situationer där man inte hinner fastställa patientens blodgrupp. Akutblod ges alltså till exempel i samband med olyckor. I en nödsituation kan en enskild patient behöva upp till tiotals O-negativa blodprodukter på en gång.

Lagret av O-negativt blod har minskat oroväckande mycket. Därför behövs särskilt blodgivare med blodgruppen O- i dag och under de närmaste dagarna, så att patientvården kan tryggas i alla situationer.

Också blodgivare med andra blodgrupper behövs varje vardag. Om du inte känner till din blodgrupp så är detta ett bra tillfälle att prova på blodgivning och samtidigt ta reda på den! Om du har en nära släkting som har blodgruppen O- är det mer sannolikt att också din blodgrupp är akutblod.

  • Boka tid till blodgivning här. Du kan också titta in på en blodgivningsbyrå utan att ha bokat tid och fråga om det finns lediga tider just då.
  • Du kan göra ett Kan jag donera -snabbtest för att ta reda på om du kan ge blod.
  • Närmaste blodgivningsbyrå hittar du här.
Senast uppdaterad: 23.02.2023