Hätäveren varastot ovat vähissä – O negatiivisia verenluovuttajia tarvitaan kipeästi

Hätäveren O- tarve on ollut viime päivinä paljon normaalia suurempaa ja varastot ovat huvenneet uhkaavasti. Veripalvelu vetoaa: Jos veriryhmäsi on O-, tule luovuttamaan.

O negatiivista verta kutsutaan hätävereksi, koska sitä voi antaa potilaille tilanteissa, joissa potilaan veriryhmää ei ehditä selvittää. Sitä annetaan siis esimerkiksi onnettomuuksissa. Yksittäinen potilas voi tarvita hätätilanteessa jopa kymmeniä O negatiivisia verivalmisteita.

O negatiivisen veren varasto on tippunut huolestuttavan pieneksi. Siksi O negatiivisen veriryhmän henkilöitä tarvitaankin verenluovutukseen tänään ja lähipäivinä, jotta potilaiden hoito saadaan turvattua kaikissa tilanteissa.

Joka arkipäivä tarvitaan muidenkin veriryhmien verenluovuttajia. Jos oma veriryhmä ei ole tiedossa, nyt on hyvä hetki tulla kokeilemaan verenluovutusta – siellä se selviää! Jos lähisukulaisen veriryhmä on O-, on suurempi todennäköisyys, että omakin veriryhmä on hätäverta.

  • Verenluovutukseen voi varata ajan osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus. Verenluovutuspisteeseen voi tulla kysymään myös ilman ajanvarausta, onko sillä hetkellä vapaita aikoja.
  • Oman verenluovutussoveltuvuutensa voi selvittää pikatestillä: sovinkoluovuttajaksi.fi.
  • Lähimmän verenluovutuspisteen voi tarkistaa täältä: veripalvelu.fi/luovutuspaikat.
Viimeksi päivitetty: 23.02.2023