Lagändring påverkar verksamheten vid Blodtjänsts biobank

Den lag som reglerar biobankernas verksamhet ändras i början av 2024. Det går inte att ansluta sig till Blodtjänsts biobank under januari-februari 2024.

Biobankslagen har uppdaterats så att den motsvarar bland annat EU:s allmänna dataskyddsförordning och annan gällande lagstiftning.

För blodgivare som anslutit sig till Blodtjänsts biobank medför lagändringen inga åtgärder och biobanksprover samlas in normalt. Vi kommer att fortsätta att behandla proverna noggrant i enlighet med lag och strikta datasäkerhetsprinciper.

För Blodtjänsts biobank förutsätter lagändringarna bland annat att blanketterna förnyas. På grund av att blanketterna håller på att förnyas går det inte att ansluta sig till Blodtjänsts biobank under januari-februari 2024. Anslutning är åter möjlig från och med den 1 mars 2024.

Under avbrottet går det ändå att återkalla biobankssamtycken och begära information. Om du vill återkalla ditt tidigare biobankssamtycke i januari-februari ska du kontakta Blodtjänsts biobank per e-post biobank(at)veripalvelu.fi. Om du vill göra en begäran om information kan du göra det via vår webbplats.

Om du är intresserad av att ansluta dig till biobanken och ger blod i januari-februari kan du berätta om ditt intresse för blodgivningspersonalen. Då erbjuds du möjlighet att ansluta dig till biobanken när du nästa gång ger blod.

Senast uppdaterad: 24.01.2024