Hjälp av blodgivare behövs mer än vanligt under de kommande veckorna

Under valborgsveckan och Kristi himmelsfärdsveckan är Blodtjänsts enheter öppna endast fyra dagar. Det behövs fler blodgivare än vanligt under öppetdagarna för att säkerställa att patienterna får hjälp varje dag.

En ung patient sitter på sjukhussängen i sjukhuskläder och tittar in i kameran.

Just nu är det viktigt att ett stort antal blodgivare mobiliseras under de närmaste dagarna och veckorna. Maj är traditionellt en krävande månad för Blodtjänst, eftersom det infaller flera söckenhelger i maj, varvid antalet blodgivningsdagar är fyra är i stället för de normala fem. Därför är de två första veckorna i maj en utmärkt tid att hjälpa patienterna genom att ge blod!

Blodtjänsts enheter är öppna under valborgsveckan måndagen den 29 april, tisdagen den 30 april, torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj (se verksamhetsställenas öppettider). På valborgsmässoafton den 30 april stänger vi undantagsvis kl. 17.

Under följande vecka infaller Kristi himmelsfärdsdag och då är det möjligt att ge blod måndagen den 6 maj, tisdagen den 7 maj, onsdagen den 8 maj och fredagen den 10 maj.

Du kan alltså inte ge blod på valborgsdagen den 1 maj eller på Kristi himmelsfärdsdagen den 9 maj.

Kom ihåg att du i Blodtjänst också kan ge plasma eller trombocyter genom aferesgivning på verksamhetsstället i Jumbo-Flamingo!

Boka en tid till blodgivning: veripalvelu.fi/sv/boka-tid/. Blodgivare är också att utan tidsbokning välkomna att fråga om det finns lediga tider för blodgivning.

Senast uppdaterad: 29.04.2024