Ett sommarveckoslut kräver hundratals blodprodukter – Blodgivare behövs på sommaren

Under semesterperioden minskar antalet besökare på blodgivningsställena, men för patienterna är de frivilliga blodgivarnas hjälp livsviktig, oavsett årstid. Under sommaren levererar Blodtjänst i genomsnitt 500–600 erytrocytprodukter och 150–200 trombocytprodukter per veckoslut till olika sjukhus.

Under sommaren minskar vanligtvis antalet blodgivare något. Även mitt i sommarbrådskan är det viktigt att de som kan ge blod kommer till oss och sträcker ut armen.

– Varje vardag behövs det cirka 800 frivilliga blodgivare för att blodprodukterna ska räcka till för alla patienter, berättar Johanna Castrén, direktör för blodgivningen.

Från Blodtjänsts huvudkontor i Veckal, Vanda, levereras enbart under ett enda veckoslut cirka 600 erytrocytprodukter och cirka 200 trombocytprodukter. Behovet är relativt konstant hela året.

– På Blodtjänst arbetar vi dygnet runt, alla dagar, året runt, för att vi för vår del ska kunna hjälpa patienterna så bra som möjligt. Detta skulle dock inte vara möjligt utan blodgivarnas hjälp, säger Castrén tacksamt.

Förbered dig på blodgivning under sommaren

Blodgivning är ett enkelt sätt att hjälpa. Gör så här:

  1. Kontrollera din lämplighet. Till exempel utlandsresor kan ge upphov till ett tillfälligt hinder för blodgivning. Du kan ge blod i åldern 18–70 år. En första blodgivning är fortfarande möjlig vid 59 års ålder. På Blodtjänsts webbplats kan du ta del av informationen om de vanligaste förutsättningarna för blodgivning och kontrollera begränsningarna gällande en viss resedestination i den landsspecifika listan.
  2. Boka tid eller kom och fråga om lediga tider för blodgivning. Blodgivningsställen och tidsbokning hittar du här. Om det finns plats tar vi också gärna emot blodgivare som kommer utan tidsbokning.
  3. Fyll i blodgivarnas hälsodeklaration på blodgivningsdagen eller tidigast en dag före blodgivningen. Hälsodeklarationen måste fyllas i före varje blodgivning. Syftet med hälsodeklarationen och intervjun som utförs av sjukskötaren är att säkerställa säkerheten för både blodgivaren och blodmottagaren.
  4. Kom ihåg identitetsbevis. Ta med dig ett giltigt identitetsbevis, till exempel pass, personkort eller körkort. Det behövs för identifiering vid blodgivning.
  5. Se till tillräckligt vätskeintag. I synnerhet i högsommarvärme är det viktigt att se till tillräckligt vätskeintag både före och efter blodgivningen. Mellanmål och läskedrycker serveras på blodgivningsställena. Under sommaren serveras blodgivarna också det alkoholfria ölet ur ett specialparti.
  6. Ta det lugnt och undvik att bli svettig. På blodgivningsdagen får man ta det lugnt! Undvik tung svettframkallande motion precis före blodgivningen. Undvik intensiv fysisk ansträngning, bastu och all extra svettning efter blodgivningen, så att vätskeunderskottet korrigeras så snabbt som möjligt.

Blodgivningstillfällen ordnas varje vardag, även på sommaren, i hela Finland. Blod kan ges också på andra orter än i den egna hemkommunen, till exempel under en semesterresa.

Senast uppdaterad: 24.08.2023