Yksi kesäviikonloppu vaatii satoja verivalmisteita – tarve verenluovuttajille ei lopu kesälläkään

Lomakausi vähentää kävijöitä verenluovutuspisteillä, mutta potilaille vapaaehtoisten verenluovuttajien apu on elintärkeää vuodenajasta riippumatta. Yhden kesäviikonlopun aikana Veripalvelu toimittaa sairaaloille keskimäärin 500–600 punasoluvalmistetta ja 150–200 verihiutalevalmistetta.

Verenluovuttaja istuu nurmikolla vesipullo kädessään.

Kesäkaudella luovuttajien määrä yleensä vähenee hieman. Kesäkiireiden keskelläkin on tärkeää, että he, jotka pystyvät luovuttamaan verta, käyvät ojentamassa kätensä.

-Joka arkipäivä tarvitaan noin 800 vapaaehtoista luovuttajaa, jotta verivalmisteita riittää kaikille potilaille, kertoo verenluovutuksen johtaja Johanna Castrén.

Veripalvelun päätoimipisteestä Vantaan Vehkalasta toimitetaan jo pelkästään yhden kesäviikonlopun aikana noin 600 punasoluvalmistetta ja noin 200 trombosyyttivalmistetta. Tarve on suhteellisen tasainen ympäri vuoden.

-Veripalvelussa työskennellään ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä, jotta voimme osaltamme auttaa potilaita parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä ei kuitenkaan toteutuisi ilman verenluovuttajien apua, Castrén kiittelee.

Valmistaudu verenluovutukseen

Verenluovutus on helppo tapa auttaa. Näin se onnistuu:

  1. Tarkista soveltuvuutesi. Esimerkiksi ulkomaanmatkasta saattaa seurata väliaikainen luovutuseste. Verta voi luovuttaa 18–70-vuotiaana. Ensiluovutus onnistuu vielä 59-vuotiaana. Veripalvelun verkkosivuilta voi tarkistaa tiedot yleisimmistä luovutusedellytyksistä ja katsoa matkakohdetta koskevat rajoitukset maakohtaisesta listasta.
  2. Varaa aika tai tule kysymään vapaata luovutusaikaa. Verenluovutuspaikat ja ajanvaraus löytyvät osoitteesta veripalvelu.fi/ajanvaraus. Jos tilaa on, myös ilman ajanvarausta saapuvat luovuttajat otetaan mielellään vastaan.
  3. Täytä verenluovuttajan terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta. Terveyskysely pitää täyttää ennen jokaista luovutusta. Terveyskyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla halutaan varmistaa sekä luovuttajan että veren saajan turvallisuus.
  4. Muista henkilöllisyystodistus. Ota mukaasi voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kuten passi, henkilökortti tai ajokortti. Se vaaditaan tunnistautumiseen verenluovutustilanteessa.
  5. Huolehdi nesteytyksestä. Etenkin helteellä on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä sekä ennen verenluovutusta että sen jälkeen. Verenluovutuspisteissä on tarjolla välipalaa ja virvokkeita. Kesän aikana luovuttajille tarjotaan myös erikoiserä alkoholitonta olutta.
  6. Ota rennosti ja vältä hikoilua. Luovutuspäivänä saa ottaa rennosti! Vältä raskasta hikiliikuntaa juuri ennen verenluovutusta. Luovutuksen jälkeen vältä kovaa fyysistä rasitusta, saunomista ja ylimääräistä hikoilua, jotta nestevaje korjautuu mahdollisimman nopeasti.

Verenluovutuksia järjestetään kesälläkin joka arkipäivä ympäri Suomea. Verta voi luovuttaa myös muualla kuin omalla kotipaikkakunnalla, esimerkiksi lomareissun aikana.

Viimeksi päivitetty: 23.08.2023