Blodgivarnas hjälp är oersättlig även under semesterperioden

Också under semesterperioden behövs blodprodukter i patientvården jämnt varje vecka. Under sommarsemestern kan blod ges på exempelvis orten där sommarstugan finns. I sommar utvidgar Blodtjänst sortimentet i serveringen för blodgivarna med det alkoholfria donationsölet Pisara.

Alkoholfria donationsölet Pisara.

Blodprodukter är nödvändiga i vården av exempelvis olycksoffer, prematurer och födande kvinnor samt cancer- och operationspatienter året om. Varje donation bidrar till upprätthållandet av en tillräcklig blodreserv: dagens blodgivare hjälper patienter följande vecka.

Om du är ute på stugan och semestrar utanför din hemort kan du på adressen www.veripalvelu.fi/sv kontrollera var närmaste blodgivningsställe finns och bekanta dig med ett verksamhetsställe eller en ambulerande blodgivningsenhet som du inte har besökt tidigare.

Alkoholfritt öl i serveringen för blodgivarna under sommaren

Blodtjänst utvidgar sortimentet i serveringen för blodgivarna med det alkoholfria donationsölet Pisara som en del av synligheten för Blodtjänsts 75-årsjubileum.

– Vi vill testa olika jippon för att nå nya blodgivare. Syftet med donationsölet Pisara är att bjuda blodgivarna på ett somrigt alkoholfritt dryckesalternativ och uppmuntra dem att ge blod tillsammans med exempelvis en kompis, berättar Blodtjänsts marknadsföringschef Anne Lind.

Det alkoholfria ölet fungerar bra som återhämtningsdryck efter blodgivningen. Både före och efter blodgivningen är det viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.

Donationsölet är ett alkoholfritt Kukko-lageröl som tillverkas av Laitilan Wirvoitusjuomatehdas och som klätts till den för blodgivarna bekanta Pisara-figuren. Donationsölburkarna finns i fyra olika utföranden. Ett begränsat parti öl delas ut vid alla blodgivningsställen, eftersom det är fråga om en specialprodukt för sommaren.

– Du kan ta dig en donationsöl ensam eller tillsammans med en kompis. Det är ett bra alternativ till det traditionella sättet att dricka öl på en terrass. Samtidigt kan du hjälpa patienter och få kvalitetstid med en vän, konstaterar Anne Lind.

Senast uppdaterad: 14.06.2023