På internationella blodgivardagen den 14 juni tackar vi alla frivilliga för deras värdefulla arbete

Fredagen den 14 juni firas internationella blodgivardagen. Syftet med den internationella temadagen är att påminna om vikten av blodgivning och att tacka blodgivarna för deras värdefulla frivilligarbete.

Elli Malinen sitter på sängen på sjukhuset.

Blodtransfusioner är ofta livräddande behandlingar som inte kan ersättas med läkemedel. Blodprodukter som tillverkats av donerat blod används i behandlingen av många olika sjukdomar. Varje år får tiotusentals patienter den hjälp de behöver från blod som doneras av frivilliga. En av dessa patienter är Elli Malinen, studerande i Vanda.

– Jag lider av hemolytisk anemi orsakad av en genetisk defekt, dvs. mina röda blodkroppar bryts ner snabbare än normalt. För närvarande finns det ingen effektiv behandling mot min sjukdom och jag får röda blodkroppar för att hjälpa mig att må bättre en till två gånger i månaden, berättar Elli.

– Tankningen av röda blodkroppar hjälper mig att må fysiskt bättre. Jag orkar till exempel träffa mina vänner bättre, jag kan bo självständigt och göra saker som känns meningsfulla för mig.

Vid sidan av studierna jobbar Elli Malinen som erfarenhetsexpert och kamratstöd för unga patienter, därtill strävar hon efter att öka medvetenheten om att vara sjuk som ung, bland annat på sitt Instagram-konto Sairastellen.

– När symptomen tillåter mig att göra annat än sova, mår jag också bättre mentalt. Min sjukdom begränsar mina resurser: jag spenderar mycket tid på sjukhuset och till exempel studerar i långsam takt. Utan blodgivare skulle jag knappast kunna studera alls, konstaterar Malinen.

– Jag vill tacka alla som donerar blod. Även om jag har behövt röda blodkroppar regelbundet under de senaste åren, har varje påse med röda blodkroppar varit meningsfull och alltid hjälpt mig att gå vidare, sammanfattar Elli Malinen.

Blodgivardagen firas med specialservering – den alkoholfria Pisara-ölen är tillbaka

På internationella blodgivardagen återvänder den populära, alkoholfria Pisara-donationsölen till alla blodgivningsställen. Den gluten- och alkoholfria ölen erbjuds alla blodgivare och partiet som delas ut under sommaren är begränsat. På fredagen serverar alla Blodtjänsts verksamhetsställen också kakor eller annan specialservering.

Vi firar internationella blodgivardagen med ett evenemang där vi tackar donatorerna fredagen den 14 juni kl. 13–15 på Medborgartorget i Helsingfors. På evenemanget bjuder vi på en alkohol- och glutenfri Pisara-donationsöl till alla som någon gång har donerat blod. På torget finns också Blodgivningsbussen och en DJ som spelar musik. I bussen kan man donera blod utan tidsbokning.

Senast uppdaterad: 13.06.2024