Maailman verenluovuttajien päivänä 14.6. kiitetään vapaaehtoisia arvokkaasta työstä

Perjantaina 14.6. vietetään Maailman verenluovuttajien päivää. Kansainvälisen teemapäivän tarkoituksena on muistuttaa verenluovutuksen merkityksestä ja kiittää verenluovuttajia heidän tekemästään vapaaehtoistyöstä.

Elli Malinen istuu sairaalapedillä.

Verensiirto on usein hengen pelastava hoito, eikä sitä voi korvata lääkkeillä. Luovutetusta verestä tehtyjä verivalmisteita käytetään monien eri sairauksien hoitoon. Vuosittain kymmenet tuhannet potilaat saavat tarvitsemansa avun vapaaehtoisten luovuttamasta verestä. Yksi heistä on vantaalainen opiskelija Elli Malinen.

– Sairastan geenivirheen aiheuttamaa hemolyyttistä anemiaa eli punasoluni hajoavat tavallista nopeammin. Tällä hetkellä sairauteeni ei ole toimivaa hoitoa, ja saan punasoluja helpottamaan vointiani yhdestä kahteen kertaa kuussa, Elli kertoo.

– Punasolutankkaukset auttavat minua jaksamaan fyysisesti paremmin. Jaksan esimerkiksi paremmin nähdä kavereita, pystyn asumaan itsenäisesti ja tehdä itselleni merkitykselliseltä tuntuvia asioita.

Vertaistukena nuorille potilaille

Opiskelujen ohella Elli Malinen toimii kokemusasiantuntijana ja vertaistukena nuorille potilaille, sekä pyrkii lisäämään tietoisuutta nuorena sairastamisesta muun muassa omalla Sairastellen Instagram-tilillään.

– Kun jaksan ja pystyn oireilta tekemään muutakin kuin nukkumaan, voin myös henkisesti paremmin. Sairauteni vuoksi voimavarani ovat rajalliset: joudun käymään paljon sairaalassa ja esimerkiksi opiskelen hidastetusti. Ilman verenluovuttajien apua tuskin jaksaisin opiskella ollenkaan, Malinen toteaa.

– Haluaisin kiittää kaikkia, jotka luovuttavat verta. Vaikka olenkin tarvinnut punasoluja viime vuodet säännöllisesti, jokainen saatu punasolupussi on ollut merkityksellinen ja auttanut aina eteenpäin, Elli Malinen tiivistää.

Verenluovuttajien päivää juhlitaan erikoistarjoiluin – alkoholiton Pisara-olut taas tarjolla!

Maailman verenluovuttajien päivänä suosittu, alkoholiton Pisara-luovutusolut palaa kaikkiin verenluovutuspisteisiin. Gluteenitonta ja alkoholitonta olutta tarjotaan kaikille verenluovuttajille ja sitä on jaossa kesän aikana rajoitettu erä. Perjantaina kaikissa Veripalvelun toimipisteissä on lisäksi kakku- tai muuta erikoistarjoilua.

Oletko valmis auttamaan?

Viimeksi päivitetty: 14.06.2024