Emmin uratarina: Kesätöissä verivalmisteiden tuotannossa

Emmi aloitti työt verivalmisteiden tuotannossa Vantaalla yhdessä muiden kesätyöntekijöiden kanssa. Kesän aikana Emmi oppi paljon uutta verivalmisteista sekä pääsi työskentelemään mukavassa porukassa.

Veripalvelun työntekijä seisoo tekeillä olevien verivalmisteiden vieressä ja hymyilee kameralle.

Kuka olet?

Olen Emmi ja valmistuin luonnontieteiden kandidaatiksi viime jouluna 2022. Kandivaiheessa opiskelin biolääketiedettä Kuopiossa ja olen aloittamassa nyt syksyllä 2023 translationaalisen lääketieteen maisteriopinnot Helsingissä. Kiinnostuin biolääketieteestä aikanaan, koska lukiossa pidin kemiasta ja biologiasta sekä minua kiinnosti sairauksien syntyperät ja niiden hoito. En kuitenkaan halunnut lääkäriksi, joten päädyin opiskelemaan biolääketiedettä.

Mikä sai sinut aikanaan kiinnostumaan kesätöistä Veripalvelussa?

Kiinnostuin Veripalvelun toiminnasta silloin, kun kävin itse luovuttamassa verta ensimmäistä kertaa partioryhmän kanssa. Hain Veripalveluun töihin, koska minulle on tärkeää se, että työlläni on jokin merkitys ja pystyn työpanoksellani oikeasti auttamaan muita. Veripalvelu vaikutti myös yleisesti mukavalta työpaikalta ja luotettavalta työnantajalta.

Millaisen perehdytyksen sait työhösi Verivalmisteiden tuotannossa?

Uuden työn aloittaminen oli jännittävää ja oli mukavaa, että muutama muukin kesätyöntekijä aloitti kanssani samaan aikaan. Saimme kaikki omat henkilökohtaiset perehdyttäjät, joiden kanssa aloimme tutustua uusiin työtehtäviimme. Verivalmisteiden tuotantoon kuuluu monia työtehtäviä. Kesätyöntekijänä pääsin tekemään kahta niistä: kokoveren erottelua ja trombosyyttien valmistusta. Perehdytyksen aikana tein molempia vaiheita useamman päivän ajan ja luin työhön liittyviä ohjeita.

Perehdytykseen kuului myös Vehkalassa järjestetty kesätyöntekijöiden aamupäivä, jossa saimme tietoa Veripalvelun yleisistä asioista ja periaatteista aamupalan kera. Perehdytyksen loputtua jäi luottava fiilis siitä, että osasin minulle kuuluvat työtehtävät. Perehdyttäjäni sekä muut työntekijät sanoivat myös hyvin selkeästi, että apua saa aina pyytää! Koko kesän ajan tuli vastaan myös uusia tai vähän harvemmin tehtäviä juttuja, joihin sai aina neuvoa, kun kysyi.

Mikä on ollut parasta kesätöissä Veripalvelussa?

Ehdottomasti työkaverit! Meitä aloitti tänä kesänä 12 uutta kesätyöntekijää samalla osastolla ja meistä muodostuikin tiivis porukka kesän aikana. Työpäivät ja viikot kuluivat nopeasti, kun pääsi tutustumaan muihin saman henkisiin tyyppeihin. Pidin myös siitä, että kesätyöntekijät tekevät verivalmisteiden tuotannossa vain aamuvuoroja eli päivät alkoivat liukuvan työajan mukaan 6:30-8:00 välisenä aikana. Itse tulin melkein koko kesän ajan noin 7:00 aikaan töihin, jolloin töistä pääsi kotiin jo 14:30.

Mitä uutta olet oppinut Veripalvelussa työskennellessäsi?

Olen oppinut paljon uutta Veripalvelun toiminnasta sekä verivalmisteista yleisesti. Tämän lisäksi olen oppinut työskentelemään tarkkuutta vaativissa tehtävissä sekä itsenäisesti että ryhmässä. Aktiivinen kommunikointi työkavereiden kanssa on ollut tärkeää tässä työssä. Myös erilaisten laitteiden ja järjestelmien toiminta on tullut tutuksi kesän aikana.

Mitä vinkkejä antaisit kesätöitä Veripalvelusta hakeville työnhakuun ja itse työhön?

Hakuun kannattaa lähteä avoimin mielin sekä aktiivisella otteella. Jos jokin asia haussa tai työtehtävissä mietityttää, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä rekrytoivaan esihenkilöön jo hakuaikana. Myös töissä ollessa on hyvä aktiivisesti kysyä, kun jokin mietityttää.

Viimeksi päivitetty: 12.01.2024