Sommarresor och blodgivning: att tänka på vid planeringen

Blodtjänst sörjer för blodprodukternas säkerhet och därför finns det försiktighetsåtgärder gällande blodburna, ofta symtomfria, infektioner. Ett exempel på detta är karenstiden på 28 dagar för blodgivning efter resor i Central- och Sydeuropa under West Nile-virusepidemin (1.7–30.11).

Viruset som sprids via myggor har under 2000-talet orsakat epidemier för människor i delar av södra och östra Europa och i vissa Medelhavsländer. De flesta infektionerna är symtomfria, men viruset kan orsaka feber, illamående och huvudvärk. Ungefär en procent av de smittade kan få svår hjärninflammation.

-Viruset kan spridas via blodprodukter, så därför har vi karenstider för blodgivning under epidemiperioden 1.7–30.11, säger Riikka Lehtisalo, specialistläkare vid Blodtjänst.

Från och med den 1 juli leder resor (vistelse på mer än 20 timmar) i följande områden till ett 28 dagars hinder för blodgivning:

Bulgarien
sydvästra Spanien; sydväst om linjen Malaga–Cordoba–Cáceres (gäller inte städerna i fråga)
Italien; utom Rom
Österrike; landets östra del – öster om linjen Linz–Graz (gäller inte städerna i fråga), inklusive Wien
Grekiska fastlandet (inklusive Peloponnesiska halvön och ön Euboia)
Frankrike; från linjen Montpellier–Avignon österut till den italienska gränsen
Rumänien
Tyskland; landets nordöstra del öster om linjen Rostock–Magdeburg–Hof (gäller inte städerna i fråga), inklusive Berlin
Ungern

Karenstider per land finns på Blodtjänsts webbplats och mer information ges på vår avgiftsfria infotelefon för blodgivare: 0800 05801 (vard. 8–17).

Även på sommaren behöver patienterna hjälp av blodgivare

Varje vardag behövs cirka 800 blodgivare för att förse alla patienter med blodprodukter. Inhemska resenärer kan också ge blod utanför den egna hemorten.

-Blodgivningstillfällen ordnas varje vardag, även på sommaren. Den som är på sommarstugan eller på resande fot under semestern kan kolla Blodtjänsts webbplats för att se var närmaste blodgivningsställe finns och sedan ge blod på ett nytt blodgivningsställe eller blodgivningstillfälle, påpekar Riikka Lehtisalo.

Senast uppdaterad: 03.07.2023