Kesämatkailu ja verenluovutus: Huomioitavaa suunnitellessa

Veripalvelu huolehtii verivalmisteiden turvallisuudesta. Veren välityksellä tarttuvat, usein oireettomat infektiot aiheuttavat verenluovutukseen varoaikoja. Yhtenä esimerkkinä tästä on 28 vuorokauden varoaika luovutukseen Keski- ja Etelä-Euroopassa matkailun jälkeen Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden (1.7.–30.11.) aikana.

Verenluovuttaja kesäisessä maisemassa.

Hyttysten välityksellä leviävä virus on aiheuttanut 2000-luvulla ihmisille epidemioita osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa Välimeren alueen maissa. Suurin osa tartunnoista on oireettomia, mutta virus voi aiheuttaa kuumetta, pahoinvointia ja päänsärkyä. Noin prosentti tartunnan saaneista voi saada vakavan aivotulehduksen.

-Virus voi tarttua verivalmisteiden välityksellä, joten tämän vuoksi noudatamme verenluovutuksessa varoaikoja epidemiakauden 1.7.–30.11. ajan, kertoo Veripalvelun erikoislääkäri Riikka Lehtisalo.

Seuraavilla alueilla 1.7. alkaen matkustamisesta (yli 20 tunnin oleskelu) seuraa 28 vuorokauden luovutuseste:

  • Bulgaria
  • Espanjan lounaisosa; Malaga-Cordoba-Cáceres linjasta lounaaseen (ei koske kyseisiä kaupunkeja)
  • Italia; paitsi Rooma
  • Itävalta; maan itäosa – Linz-Graz-linjasta itään (ei koske kyseisiä kaupunkeja), mukaan lukien Wien
  • Kreikan manner (mukaan lukien Peloponnesoksen niemimaa ja Euboian saari)
  • Ranska; Montpellier–Avignon -linja itään Italian rajalle saakka
  • Romania
  • Saksa; maan koillisosa Rostock-Magdeburg-Hof -linjasta itään (ei koske kyseisiä kaupunkeja), mukaan lukien Berliini
  • Unkari

Maakohtaiset varoajat löytyvät Veripalvelun verkkosivuilta ja lisätietoa saa maksuttomasta luovuttajainfosta: 0800 05801 (ark. 8-17).

Myös kesällä potilaat kaipaavat luovuttajien apua

Joka arkipäivä tarvitaan noin 800 verenluovuttajaa, että kaikille potilaille saadaan verivalmisteita. Kotimaan matkailijat voivat luovuttaa verta myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolella.

-Verenluovutustilaisuuksia järjestetään kesälläkin joka arkipäivä. Jos mökkeilee ja liikkuu lomalla, kannattaa katsoa Veripalvelun verkkosivuilta, missä lähin luovutuspaikka sijaitsee ja luovuttaa verta uudessa toimipisteessä tai verenluovutustilaisuudessa, Riikka Lehtisalo muistuttaa.

Viimeksi päivitetty: 12.07.2023