Vem behöver blodprodukter?

Liv räddas med blodprodukter. Utan blodtransfusioner skulle stora operationer inte kunna genomföras. Blod behövs också för olycksoffer, kvinnor som föder barn och för tidigt födda barn.

 

Visste du att någon får en blodtransfusion var tionde minut? Blodprodukter – röda blodkroppar, blodplättar eller plasma – ges till ungefär 40 000 patienter i Finland varje år. Konstgjort blod är ännu inte möjligt.

Vem får blod?

Varje dag används hundratals blodpåsar på sjukhusen.

Ungefär två tredjedelar av blodtransfusionerna är planerade i förväg. Donerat blod behövs vid stora operationer, såsom hjärt- eller canceroperationer, och för patienter med svår anemi. Blodprodukter är också livsviktiga för cancerpatienter.

Blod ges också till mödrar efter förlossning och till olycksoffer som förlorat mycket blod.

En patient med kraftig blödning kan behöva tiotals påsar med röda blodkroppar, blodplättar och plasma samtidigt. Om patientens blodgrupp inte kan fastställas i tid, påbörjas transfusionen med O-negativt blod, som passar alla blodgrupper. Så snart patientens blodgrupp är känd, fortsätter transfusionen med matchande blod.

I genomsnitt får en patient sex blodprodukter. Vissa behöver regelbundna transfusioner under hela livet och är beroende av otaliga blodgivare.

Plasma som separeras från blodet används också för att tillverka läkemedel för behandling av blödningssjukdomar, koagulationsfaktordefekter samt för patienter med brännskador eller i chock.

En donation hjälper många

Donerat blod delas upp i tre delar: röda blodkroppar, blodplättar och plasma. På så sätt kan en enda blodgivning hjälpa flera personer.

Röda blodkroppar

Uppgift: Transportera syre
Ges till:

  • Patienter som genomgår operationer (t.ex. hjärt- och höftoperationer)

  • Olycksoffer och mödrar efter förlossning

  • Personer med anemi (lågt hemoglobin)

  • Patienter med blodsjukdomar (t.ex. talassemi, sicklecellsanemi, aplastisk anemi)

Röda blodkroppar ges när en person förlorat mycket blod, till exempel vid olyckor, stora operationer eller förlossning. Blodförlust kan snabbt försämra syretransporten.

Röda blodkroppar kan även ges till foster och prematura barn. Vissa patienter med kroniska blodsjukdomar kan få hundratals påsar röda blodkroppar under årens lopp.

Blodplättar (trombocyter)

Uppgift: Hjälper blodet att levra sig och stoppa blödningar
Ges till:

  • Cancerpatienter

  • Olycksoffer och mödrar efter förlossning

Blodplättar behövs när patientens egen produktion är otillräcklig eller plättarna inte fungerar som de ska. Till exempel förstör cytostatika hos leukemipatienter även friska blodkroppar. Blodplättar ges ofta efter stamcellstransplantation eller vid kraftig blödning.

Plasma

Uppgift: Innehåller koagulationsfaktorer, proteiner som albumin, antikroppar och hormoner; hjälper till att reglera vätskebalansen
Ges till:

  • Brännskadepatienter

  • Patienter med svår blödning (t.ex. vid traumaskador eller större operationer)

  • Personer med koagulationsrubbningar, som hemofili

Plasma-baserade läkemedel ges till:

  • Personer med immunbrister

  • Personer med autoimmuna sjukdomar

Plasma som doneras i Finland används för att tillverka läkemedel såsom immunoglobuliner, som hjälper till att bekämpa infektioner och reglera immunförsvaret, samt koagulationsfaktorer för patienter med blödningsrubbningar.

När ges blod?

Blod ges endast när det är absolut nödvändigt – till exempel för att rädda liv eller rätta till en kritisk situation.

Det finns ingen fast gräns, som en specifik hemoglobinnivå, för när röda blodkroppar måste ges. Läkaren bedömer varje patients behov och nytta av transfusion individuellt. Blodtransfusion är inte en rutinprocedur och innebär alltid en liten risk för infektion eller reaktion.

Kan du hjälpa till?

Blodprodukter kan inte ersättas av läkemedel – blodgivare behövs. Patienter i Finland behöver hjälp av 600–700 blodgivare varje dag. Alla blodgrupper behövs.

Blodprodukter har kort hållbarhet. Röda blodkroppar måste användas inom fem veckor och blodplättar inom en vecka efter donation. Behovet kan ändras snabbt; till exempel kan en levertransplantationspatient behöva tiotals blodprodukter samtidigt.

Tack för att du vill hjälpa till!
Om du inte kan ge blod själv, sprid gärna budskapet om hur viktigt blodgivande är.

Vill du hjälpa patienter genom att ge blod?

Blodtjänst röd styrox låda i en persons hand

Vad händer med blodet som ges?

Blodets resa från givare till patient inkluderar många steg. Läs om vad som händer innan blodprodukterna är redo att hjälpa patienter.

Blodets resa

Vad tillverkas av blod?

Blodet transfunderas aldrig till patienter i sin helhet, utan separeras i röda blodkroppar, blodplättar och plasma. Dessa används för att tillverka blodprodukter för patientbehandling.

Läs mer
Blodgivare på blodgivningsställe.

Donate blood

Varje år behövs över 20 000 nya blodgivare för att upprätthålla en tillräcklig och varierad donatorbas i Finland, för att säkerställa patientvården både nu och i framtiden. De flesta av oss är lämpliga som blodgivare!

Läs mer om blodgivning

Vill du läsa berättelser om patienter och givare?