Suomessa luovutettua verta ei myydä Venäjälle

Ilta-Sanomat uutisoi 16.10.2023, että Suomesta on viety Venäjälle ”ihmisvereksi” tilastoituja tuotteita. Veripalvelusta ei viedä verta, verivalmisteita tai veren osia Venäjälle. 29.11. Tulli korjasi asiaa: Suomesta ei päädy ihmisverta Venäjälle.

Uutinen päivitetty 30.11.2023:

Tulli korjaa: Suomesta ei päädy ihmisverta Venäjälle. IS:n yhteydenoton jälkeen Tulli alkoi selvittää tarkemmin, mistä on kyse. Kävi ilmi, kyseessä ei ole ihmisveri, vaan laboratorioreagenssit eli materiaalit, joita käytetään laboratoriotesteissä. Niillä voidaan tutkia muun muassa kemiallisia reaktioita. Lue IS:n uutinen aiheesta.

Alkuperäinen uutinen 16.10.2023:

Veripalvelussa ei tiedetä, mistä tuotteista näissä Tullin tilastoissa on kyse tai mikä toimija näitä tuotteita Venäjälle myy.

Suomessa luovutetusta verestä tehdyt verivalmisteet eli punasolu- ja verihiutalevalmisteet käytetään potilaiden hoitoon Suomen sairaaloissa. Niitä ei myydä ulkomaille kuin poikkeustilanteissa.

Verestä eroteltu plasma myydään Veripalvelun sopimuskumppani Takedalle ja toimitetaan Takedan tuotantolaitokseen Itävaltaan, jossa siitä valmistetaan plasmalääkkeitä. Suomessa ei ole plasmalääkevalmistusta, joten siksi plasman käsittelyyn tarvitaan ulkomainen sopimuskumppani. Plasmalääkkeet ovat erittäin tärkeitä ja jopa kriittisesti henkeä pelastavia monille potilaille.

Viimeksi päivitetty: 30.11.2023