Välittämistä 75 vuotta

Veripalvelu perustettiin 1948 järjestämään koko Suomen verihuolto, alkaen verenluovutuksista ja päätyen verivalmisteen toimittamiseen sairaalaan potilasta varten. Vuosien varrella Veripalvelusta on tullut Suomen terveydenhuollon tärkeä tukipilari, joka toimittaa potilaiden hoidossa tarvittavat verivalmisteet, kantasolusiirteet ja laboratoriopalvelut Suomen sairaaloihin joka päivä, 24/7-periaatteella.

​Kaikki lähtee luovuttajista. Ilman vapaaehtoisia verenluovuttajia ei olisi Veripalveluakaan. Verenluovutukset aloittivat Suomessa partiolaiset 1930-luvulla.

Verenluovutukset ja verensiirrot yleistyivät sotavuosina 1939-1945. Silloin luotiin pohja systemaattiselle verihuollolle, jota Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu alkoi kehittää ja vaalia 75 vuotta sitten.

Kuva vuodelta 1944, jossa verta valutetaan pulloon suoraan sängyllä makaavalta luovuttajalta.
Verenluovutus Äänislinnassa 1944

Teknologia ja toimintamallit ovat muuttuneet paljon vuosien varrella. Veripalvelun toiminnan alkuaikoina verta esimerkiksi kerättiin pulloihin ja annettiin kokoverenä potilaille. Nykyisin veri erotellaan tuotantoprosessissa komponentteihin ja potilas saa vain sitä veren osaa, josta hän parhaiten hyötyy: punasoluja, verihiutaleita tai plasmaperäisiä lääkevalmisteita.

Luovutettu veri myös tutkitaan nykyisin tarkkaan veren välityksellä tarttuvien vakavien virusten varalta. Laboratorioissa automaatio ja robotiikka on pitkälti korvannut käsityön.

Mustavalkoinen kuva naisesta tekemässä manuaalista veriryhmämääritystä vuonna 1960.
Ennen automaation kehittymistä veriryhmämääritykset tehtiin käsin muovisia kuoppalevyjä käyttäen. Kuva vuodelta 1960.

Veripalvelussa aloitettiin tutkimustoiminta jo 1950-luvulla ja siitä on kehittynyt Suomessa ainutlaatuinen verisolujen osaamiskeskus. Veripalvelun toiminnan uusimpia laajennuksia ovat biopankkitoiminta sekä soluterapiahoitojen kehittämistä tukeva Solutuotantokeskus.

Vaikka teknologia on muuttunut, ei toiminnan perusta ole kuitenkaan muuttunut mihinkään. Verta ei voi tehdä keinotekoisesti, vaan tarvitaan auttamishaluisia ihmisiä, jotka ovat valmiita antamaan aikaansa ja ojentamaan kätensä potilaita varten. Tämä ainutlaatuinen inhimillisyyden ilmentymä elää ja voi hyvin vielä nykyisinkin.

Veripalvelun työntekijöitä suojapuvut päällä solutuotantokeskuksessa.
Veripalvelun Solutuotantokeskus Vantaan Vehkalassa 2022

Juhlavuosi tuo uusia avauksia

Juhlavuotena teemoina ovat erityisesti luovuttajien arvostaminen sekä toiminnan uudistuminen Veripalvelun ydintehtävän, Suomen verihuollon tarpeiden mukaan.

Merkittävin Veripalvelun uudistuksista on syksyllä 2022 käyttöön otettu Vantaan uusi toimitila, joka vahvistaa toimintavarmuutta sekä mahdollistaa uuden teknologian käytön. Sen solutuotantokeskuksessa pystytään esimerkiksi valmistamaan tuotteita uusia yksilöllisiä soluterapiahoitoja varten.

Juhlavuoden aikana otetaan myös käyttöön uusia digitaalisia palvelualustoja, jotka parantavat luovuttajien palvelua. Näitä ovat uusi luovuttajille tuleva mobiilisovellus ja uudet verkkosivut.

Historia

Tältä sivulta voit lukea lisää Veripalvelun ja verensiirtojen historiasta Suomessa.

Lisää historiasta

Välittämistä 75 vuotta: Veripalvelulla juhlavuosi

Täältä löydät tiedotteen Veripalvelun juhlavuodesta.

Lue tiedote

Video: Veripalvelu 75 vuotta

Miten Suomen verihuolto ja Veripalvelu ovat kehittyneet vuosien varrella? Katso videolta!

Katso video