AC Oulun pelaajat rekisteröityivät Kantasolurekisteriin

AC Oulu haastaa kaikki Veikkausliigajoukkueet ja niiden kannattajat mukaan liittymään Kantasolurekisteriin. AC Oulun pelaajista yli puolet on jo rekisteröitynyt Kantasolurekisteriin ja he ovat näin eturintamassa auttamassa ihmishenkien pelastamisessa.

AC Oulun pelaajat liittyivät Kantasolurekisteriin.

Kantasolujen luovuttaja voi olla viimeinen toivo esimerkiksi leukemiaan sairastuneelle ihmiselle. Kantasolujen luovuttamiseen turvaudutaan, kun lääkehoito ei auta ja elinajanodote on lyhyt. Kantasolusiirrossa vapaaehtoiselta luovuttajalta kerätyillä terveillä kantasoluilla korvataan potilaan sairaat kantasolut.

Vuosittain reilu 100 potilasta Suomessa tarvitsee vapaaehtoisen kantasoluluovuttajan apua. Heistä noin joka kuudes on lapsi. Kantasolusiirron saaneista aikuisista parantuu 50–70 % ja lapsista 60–90 %. Paranemisprosentti vaihtelee potilaan taudista ja lähtötilanteesta riippuen. Tavallisimpia syitä menehtymiseen ovat taudin uusiminen ja kantasolusiirron komplikaatiot, kuten infektiot ja käänteishyljintä.

Neljännekselle kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy sopiva luovuttaja lähisukulaisista. Jos potilaalle ei löydy kudostyypiltään sopivaa luovuttajaa lähisukulaisista, etsitään vapaaehtoista auttajaa Kantasolurekisteristä. Tällä hetkellä Suomessa joka viidennelle potilaalle ei löydy parasta mahdollista kantasolujen luovuttajaa. Mitä enemmän Kantasolurekisterissä on jäseniä, sitä paremmat mahdollisuudet on löytää sopiva luovuttaja jokaiselle potilaalle.

AC Oulussa haasteen puuhamiehenä on toiminut valmentaja Tuomas Silvennoinen, ja hän on saanut puhuttua joukkueesta yli puolet pelaajista mukaan luovuttajiksi.

“Tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja saada uusia luovuttajia niitä tarvitseville, eli toivottavasti pelastaa elämiä. Ensin halutaan mukaan Veikkausliiga ja sitä kautta myös mahdollisimman monia muita.
Idea tuli vierailulla Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, osastolla jossa tarpeen näkee”, summaa valmentaja Tuomas Silvennoinen ajatustaan haasteeseen.

Lue lisää Kantasolurekisteristä ja liity mukaan!

 

AC Oulun pelaajia liittyi Kantasolurekisteriin

Pelaajat haastavat mukaan koko Veikkausliigan joukkueet - katso video!

Viimeksi päivitetty: 17.05.2024