Verivalmisteiden sädetysajankohta tulostuu jatkossa etikettiin ja sädetystarra vaihtuu

Muutos koskee ainoastaan punasoluvalmisteiden etiketin tietoa ”Luovutus” ja trombosyyttivalmisteen tietoa ”Valmistus”. Jatkossa molemmissa lukee ”Sädetys”, joka ilmoittaa sädetysajankohdan ja voi poiketa luovutus- tai valmistuspäivästä. Sädetysajankohta kirjautuu myös yläpuolella olevaan viivakoodiin.

Etikettimuutos astuu voimaan 21.11.2022

Muutos koskee seuraavien verivalmisteiden etikettejä

  • Punasolut, valkosoluton sädetetty PSVSS
  • Punasolut, lapsille valkosoluton sädetetty PSVSLAS
  • Trombosyytit, valkosoluton sädetetty TRVSS

Etikettimuutos ei koske afereesilla kerättyjä valmisteita, esim. Trombosyytit, valkosoluton afereesilla kerätty sädetetty (TRFVSS), vaan kyseisten valmisteiden etiketeissä on jatkossakin luovutuspäivä. Näissä valmisteissa sädetysajankohta kirjataan Veripalvelun tietojärjestelmään, mutta ei etikettiin eikä uuteen sädetystarraan, koska se ei vaikuta valmisteen käyttöikään.

Sädetystarrat vaihtuvat uusiin loppuvuoden aikana

Jatkossa sädetysajankohtaa ei enää kirjata erikseen sädetystarraan, koska se on pääsääntöisesti luettavissa verivalmisteen etiketistä. Nykyisin käytössä olevat sädetystarrat ovat edelleen käyttökelpoisia ja ne tullaan käyttämään loppuun.

Muutoksen vaikutukset

Muutos ei vaikuta yllä mainittujen valmisteiden ominaisuuksiin tai tilaus- ja toimitustapaan. Muutoksen jälkeen Punasolut, valkosoluton sädetetty valmisteen etiketistä näkyvän sädetysajankohdan avulla voi laskea valmisteen käyttöiän, jos se valitaan siirrettäväksi lapselle. Sädetetyt punasoluvalmisteet tulee siirtää lapsille viimeistään 48 tunnin kuluttua sädetyksestä. Aikuisillekin ne tulee siirtää mahdollisimman pian sädetyksen jälkeen, mutta ne voidaan kuitenkin siirtää viimeiseen käyttöpäivään saakka.

Lisätietoja:
Tilauskeskus, 029 300 1001

Viimeksi päivitetty: 10.03.2023