Veripalvelu kiertää Suomea: vuosittain yli tuhat verenluovutustilaisuutta noin 200 eri paikassa

Veripalvelu kiertää jatkuvasti eri paikkakunnilla keräämässä verta auttamishaluisilta verenluovuttajilta. Tänäkin kesänä on järjestetty joka arkipäivä 4−5 tilaisuutta eri puolilla Suomea. Liikkuvalla toiminnalla on tärkeä merkitys verihuollon kannalta, sillä kiertävissä verenluovutustilaisuuksissa kerätään lähes puolet kaikesta Suomessa tarvittavasta verestä.

Veripalvelun hoitaja valmistelee verenluovuttajan kyynärtaivetta pistosta varten.

Liikkuvilla verenluovutustilaisuuksilla on pitkä perinne, sillä niitä on järjestetty jo 1950-luvulta alkaen. Veripalvelun liikkuvat yksiköt toimivat ympäri maan, tukikohtinaan Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio, Seinäjoki ja Oulu.

Pohjoisimmat verenluovutustilaisuudet ovat Rovaniemellä, itäisimmät Kiteellä, eteläisimmät Hangossa ja läntisimmät Maarianhaminassa. Yleisten verenluovutustilaisuuksien lisäksi Veripalvelu käy myös varuskunnissa, isoilla työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

Vuosittain Veripalvelu järjestää yli tuhat verenluovutustilaisuutta. Tilaisuuksia on kuukausittain lähes 100, viikoittain yli 20 ja päivittäin 4−5, myös läpi kesän. Joillain paikkakunnilla käydään kerran kesässä, mutta isoimmilla ehditään käydä muutamankin kerran.

– Luovuttajia käy verenluovutustilaisuuksissa yleensä 80–100 tilaisuutta kohden. Meillä on käytössä ajanvaraus, jolla vältämme ruuhkautumista ja teemme tilaisuudesta mukavan kokemuksen, aluepäällikkö Paula Korhonen Veripalvelun Kuopion toimipisteestä kertoo.

– Joillakin paikkakunnilla ajanvaraukset täyttyvät jopa pari viikkoa ennen tilaisuutta, mutta yleensä aikoja on hyvin. Jos tilaa on, otamme mielellämme vastaan myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan.

Veripalvelu kerää verta sairaaloiden tarpeen mukaisesti, joten myös tarvittavien verenluovuttajien määrä vaihtelee. Yleensä Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 700−800 verenluovuttajaa.

– Verenluovutustilaisuuksissa meillä on aika lailla ennustettava vakiomäärä luovuttajia, koska paikkakunnan aktiiviset luovuttajat käyvät tietysti silloin kun tulemme paikalle. Näin ollen verenluovutustilaisuudet muodostavat tärkeän pohjan verihuollon jatkuvalle toimivuudelle ja varmuudelle, Paula Korhonen toteaa.

Veripalvelun järjestämät verenluovutustilaisuudet löytyvät nettisivuilta kätevällä hakusovelluksella osoitteessa www.veripalvelu.fi/ajanvaraus. Verta voi luovuttaa myös muualla kuin omalla kotipaikkakunnalla, esimerkiksi lomareissun aikana.

Viimeksi päivitetty: 02.08.2023