Tietoa plasmasta ja plasmalääkkeistä

Veren eri osia käytetään erilaisten sairauksien hoitoon. Yksi osa verestä on plasma eli verineste, jota käytetään plasmalääkkeiden valmistukseen.

Suomessa plasma erotetaan luovutetusta kokoverestä ja lisäksi sitä voi luovuttaa erikseen Veripalvelun Vantaan verenluovutuspisteessä (plasmafereesi).

Plasmalle on tarvetta, sillä plasmasta valmistettavien lääkkeiden käyttö on merkittävässä kasvussa – Euroopassa on jo useamman vuoden ollut pulaa plasmaraaka-aineesta.

Suomessa ei ole omaa plasmalääketuotantoa, joten Veripalvelun keräämä plasma toimitetaan ulkomaisille plasmalääkevalmistajille. Tällä hetkellä Veripalvelu toimittaa kokoverestä erotellun plasman jatkojalostettavaksi lääkevalmistaja Takedan Itävallassa sijaitsevaan tuotantolaitokseen.

Euroopan Ministerineuvoston sekä WHO:n suositukset ohjeistavat jäsenmaita hyödyntämään kokoverestä erotellun plasman sekä keräämään sitä myös erikseen plasmafereesissä, jotta plasmalääkkeiden saanti turvataan. Kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä, jotta Veripalvelun keräämä plasma saadaan hyödynnettyä.

Plasmalääkkeitä vaikeiden sairauksien hoitoon

Plasmasta tehdään esimerkiksi albumiinia, immunoglobuliinia sekä hyytymistekijävalmisteita. Niillä hoidetaan vaikeita sairauksia, kuten verenvuototauteja, immunologisia sairauksia ja vasta-ainepuutoksia. Plasmalääkkeet ovat erittäin tärkeitä ja jopa kriittisesti henkeä pelastavia monille potilaille.

Plasmalääkkeiden tuotantoprosessi ja laaduntarkkailu sekä lääkevalvonta ja –lainsäädäntö EU:ssa varmistavat lääkkeiden turvallisen käytön.

Plasmalääkkeisiin käytettävä plasma käsitellään suurissa erissä, joihin on yhdistettynä lukuisilta verenluovuttajilta kerätty plasma. Suomesta kerätty plasma siis yhdistetään plasmalääketehtaalla muista maista kerättyyn plasmaan. Nykyisin ei enää ole mahdollista eikä myöskään tarpeellista tuottaa plasmalääkkeitä pelkästään suomalaisten luovuttajien plasmasta.

Plasman turvallisuus lääkekäyttöön varmistetaan monin tavoin. Ensinnäkin plasmaerät tutkitaan virusten varalta. Nykyiset tuotantoprosessit ovat myös erittäin pitkälle kehittyneitä ja niissä pystytään inaktivoimaan virukset eli tekemään ne vaarattomiksi. Kaiken tämän päälle tulee vielä valmiiden lääkkeiden turvallisuusvalvonta.

Plasmanluovuttaja hymyilee kameralle.

Luovuta plasmaa

Plasmaa voi luovuttaa Veripalvelun toimipisteessä kauppakeskus Jumbo-Flamingossa. Voit luovuttaa plasmaa, jos olet aiemmin luovuttanut ainakin kerran kokoverta.

Lue plasmanluovutuksesta
Punasoluvalmisteita pöydällä, jonka taustalla on verivalmistevarasto ja Veripalvelun työntekijä valkoisessa takissa.

Mitä verestä valmistetaan

Luovutetusta verestä tehdään punasolu- ja verihiutalevalmisteita. Lue täältä, mihin niitä käytetään!

Lue verivalmisteista
Mies katsomassa kännykkää, jossa on punainen kysymysmerkki, jonka pisteen tilalla on pisara.

Usein kysyttyä: Myykö Veripalvelu verta ulkomaille?

Luovutetusta verestä tehdyt verivalmisteet eli punasolu- ja verihiutalevalmisteet käytetään potilaiden hoitoon Suomen sairaaloissa. Plasmaraaka-aine myydään kansainvälisille yhteistyökumppaneillemme, koska Suomessa ei ole omaa plasmalääketuotantoa.

Lue koko vastaus