Haku Menu

Sinua tarvitaan

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Luovuttamalla verta voit pelastaa toisen ihmisen hengen. Tervetuloa hengenpelastajaksi!

 

Vapaaehtoiset luovuttajat auttavat Suomessa vuosittain noin 50 000 potilasta. Koska verta ei voi korvata keinotekoisilla aineilla, luovutettu veri on monille vakavasti sairaille todellinen elinehto.

Uusia verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti. Testaa, voitko luovuttaa verta ja aloita jo tänään! Veripalvelutoimistojen yhteystiedot ja aukioloajat sekä verenluovutustilaisuuksien aukioloajat löydät täältä. Voit kävellä sisään mihin tahansa toimipisteeseemme ilman ennakkoilmoittautumista, tarvitset mukaasi vain virallisen henkilötodistuksen.

Luovutettu veri erotellaan punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Veripalvelu valmistaa punasolu- ja verihiutalevalmisteet itse lopputuotteiksi asti ja ne käytetään potilaiden hoitoon Suomessa. Verestä erotellun plasmaraaka-aineen Veripalvelu myy kansainvälisille ja kotimaisille yhteistyökumppaneilleen valmistusta varten.

Koska veri jaetaan luovutuksen jälkeen osiin, voit yhdellä luovutuksella auttaa jopa kolmea potilasta. Punasoluja annetaan esimerkiksi leikkauspotilaille ja keskosvauvoille, verihiutaleita syöpäpotilaille ja plasmaa verenvuototautien hoidossa. Tutustu tarkemmin veren matkaan luovuttajalta potilaalle.

Lue tarinoita verivalmisteita saaneista potilaista ja verenluovuttajista.

Jos et voi luovuttaa verta, mutta haluat auttaa, voit aina perustaa VeriRyhmän tai järjestää verenluovutuskampanjan.

 

Helppo tapa auttaa

Verenluovutustoiminta on vapaaehtoisten luovuttajien varassa, ja uusia luovuttajia tarvitaan koko ajan. Anun mielestä verenluovutus on myös mukava tapa tavata ystäviä. Voi vaihtaa kuulumiset kahvikupin äärellä, ja samalla tehdä hyvää. Kynnys mennä luovuttamaan verta on matala.

– Verenluovutus vaatii vain pienen vaivan. Aika moni muu auttamisen muoto vaatii paljon isompia ajallisia ja rahallisiakin panostuksia, Anu pohtii.

Lue Anun tarina.