Haku Menu

Sinua tarvitaan

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Luovuttamalla verta voit pelastaa toisen ihmisen hengen. Tervetuloa hengenpelastajaksi!

 

Vapaaehtoiset luovuttajat auttavat Suomessa vuosittain noin 40 000 potilasta. Koska verta ei voi korvata keinotekoisesti, luovutettu veri on monille vakavasti sairaille todellinen elinehto. Uusia verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti. 

Testaa, voitko luovuttaa verta ja aloita jo tänään! Suurin osa meistä voi luovuttaa verta. Noin 10%:lla on joko väliaikainen tai pysyvä este.

Katso verenluovutuspisteiden aukioloajat ja yhteystiedot ja varaa aika luovutukseen.

Ennen jokaista luovutusta täytetään sähköinen terveyskysely.

Tarvitset mukaasi virallisen henkilötodistuksen (ajokortti käy!).

Yksi luovutus auttaa jopa kolmea

Luovutettu veri erotellaan punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Veripalvelu valmistaa punasolu- ja verihiutalevalmisteet itse lopputuotteiksi asti ja ne käytetään potilaiden hoitoon Suomessa. Verestä erotellun plasmaraaka-aineen Veripalvelu myy kansainvälisille ja kotimaisille yhteistyökumppaneilleen valmistusta varten. 

Koska veri jaetaan luovutuksen jälkeen osiin, voit yhdellä luovutuksella auttaa jopa kolmea potilasta. Punasoluja annetaan esimerkiksi leikkauspotilaille ja keskosvauvoille, verihiutaleita syöpäpotilaille ja plasmalääkkeitä verenvuototautien hoidossa. Tutustu tarkemmin veren matkaan luovuttajalta potilaalle.

Jos et voi luovuttaa verta, mutta haluat auttaa, voit aina perustaa VeriRyhmän tai järjestää verenluovutuskampanjan.

 

Helppo tapa auttaa

Verenluovutustoiminta on vapaaehtoisten luovuttajien varassa, ja uusia luovuttajia tarvitaan koko ajan. 

Verenluovutus on helppo tapa auttaa. Se vie vain 0,5-1 tuntia. Tarjoamme luovuttajille maksuttoman välipalan. Luovutus on myös mukava tapa tavata ystäviä. Voit vaihtaa kuulumiset kahvikupin äärellä, ja samalla tehdä hyvää.